IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за бизнеса заради скъпия ток вероятно ще приключи след април

Целият свят влиза в рисковата зона на стагфлацията и трябва да се преценят движенията и да избегнем рисковете за икономиката, предупреди премиерът Кирил Петков

12:46 | 14.03.22 г. 1
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подкрепата за бизнеса у нас заради скъпата електроенергия вероятно ще приключи след април. Това стана ясно от коментарите на премиера Кирил Петков след срещата му с работодателските организации. До края на тази седмица ще бъдат договорени условията на нова мярка за подкрепа, посочи още премиерът, но не даде повече подробности какви промени се предвиждат в нея.

От неговите думи не стана ясно и дали бизнесът в България ще получи подкрепа от правителството заради високата цена на газа. Вчера енергийният министър Александър Николов заяви пред bTV, че държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на природния газ, защото у нас тя е по-ниска, отколкото в останалите европейски страни.

Преди дни "Булгаргаз" прогнозира сериозно поскъпване на природния газ в следващите месеци на фона на продължаващите военни действия в Украйна.

Конкретните параметри на новата мярка заради скъпата електроенергия за небитовите потребители ще станат ясни в началото на следващата седмица, посочи енергийният министър Александър Николов по време на брифинга в Министерския съвет. Ще бъдат обсъдени и допълнителни средносрочни и дългосрочни мерки, като например за промяна на структурата на пазара, насърчаването на сключването на дългосрочни договори, което да доведе до по-голяма яснота за корпоративния сектор, допълни още енергийният министър.

Целият свят влиза в "рискова зона" на стагфлация - инфлация, придружена със заплаха за свиване на икономиката, и много внимателно трябва да се преценят движенията, за да се избегнат рисковете за икономиката, коментира още Кирил Петков. Затова и до края на април ще се правят оценки за проблемите на икономиката и вероятно ще се тръгне към преустановяване на подкрепата за скъпата енергия, но на базата на нов механизъм.

В дългосрочен план ще се решават задачи, които досега са били пренебрегвани, за да има предвидимост за бизнеса, допълни още премиерът.

Трябва да направим така, че бизнесът да може да купува енергия за срок от една година", каза още Кирил Петков и допълни, че ако това е било факт, то бизнесът нямаше да бъде поставен на такива изпитания. В Европа компаниите не разчитат на спот пазара за покупката на електроенергия, категоричен беше Петков.

След срещата от работодателските организации коментираха, че са удовлетворени от "честния конструктивен диалог" с кабинета.На част от поставените проблеми получихме отговор, коментира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

По време на брифинга Кирил Петков коментира още, че през почивните дни е разговарял отново с президента на Украйна Володимир Зеленски, който го е помолил за "всякаква помощ", не само военна, но и хуманитарна, както и за подкрепа за интеграцията на страната му в ЕС. България изпрати медикаменти и друга помощ за Украйна, припомни още премиерът.

По повод истерията около олиото през последните дни той призова хората да не се поддават на паника, насаждана в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Дано премиера не дава фалшиви надежди за Украйна в ЕС, в следващите 10 години няма шанс това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още