IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква сериозен ръст на цената на газа в следващите месеци

На 7 март природният газ на TTF записа рекорд от 345 евро за мегаватчас, но след това търговията се успокои

16:43 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През май цената на газа ще се повиши с 38% спрямо нивата през март, сочи прогнозата на "Булгаргаз". Газовата компания публикува очакванията си за развитието на газовите пазари, както е изискването на законодателството - един месец преди подаване на ценовото си заявление в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очакванията са, че през май цената на природния газ, който компанията в качеството си обществен доставчик продава на крайните потребители и топлофикациите, ще бъде 157,73 лева за мегаватчас. В момента цената на газа с доставка през май достига 120 евро за мегаватчас.

В началото на март КЕВР одобри цена на газа от 113,73 лева за мегаватчас. Увеличението спрямо февруари е минимално - с 3,5 на сто.

Пазарът на природен газ в Европа, който е част от формулата за ценообразуване на суровината в България, е много нестабилен заради военните действия в Украйна. На 7 март на нидерландската борса газът записа рекордна стойност от 345 евро за мегаватчас. След това обаче търговията се успокои, след като стана ясно, че ЕС няма да предприеме мерки в краткосрочен план за ограничаване на вноса на руски енергоносители, а и Москва няма намерение да спре износа.

Днес (11 март) цената на газа на TTF се движи около 130 евро за мегаватчас.

По закон "Булгаргаз" днес внася в регулатора и първата си оценка за цената на газа от 1 април. Контрактите за доставка на TTF през следващия месец в момента се движат около ниво от 132-133 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още