IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в България поскъпва с 3,5% през март

Повишението е резултат от ограниченото черпене от газохранилището в Чирен

17:22 | 07.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От 1 март цената на природния газ в България се повишава с 3,5% до 113,73 лева на мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание. Със своето решение регулаторът се съобразява с исканията на компанията.

Определената цена е без акцизи, ДДС и такси за пренос и достъп, и по нея "Булгаргаз" ще продава газа на крайните снабдители и топлофикационните дружества.

От регулатора уточняват, че причината за повишаването на цената е преустановеният добив от газохранилището "Чирен", както и рекордно високите цени на европейските газови пазари.

По-рано днес цената на спот доставките на нидерландската борса TTF се покачи до нива от 345 евро за мегаватчас. Причината са очакванията Европа и САЩ да затегнат санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна и този път да засегнат и енергийния сектор.

Заради военния конфликт в Украйна енергийният министър Александър Николов е наредил да бъде спрян добивът от газовото хранилище в Чирен, стана ясно по време на откритото заседание, на което беше обсъдена цената на газа. То се проведе през миналата седмица. Тогава новият председател на КЕВР поиска във всяко ценово заявление да бъде показано ясно, че "Булгаргаз" в качеството си на обществен доставчик е намерил най-изгодния газ за българските потребители.

"Бизнесът има алтернативи да сключва договори с други доставчици, но за битовите потребители източникът на природен газ е само "Булгаргаз", коментира той пред представителите на газовата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
я помислете пак от какво е резултат. Г-жо Петкова ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още