IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се подготвя за високи цени на газа и през 2023 година

Нивата в газохранилищата са ниски и Европа ще трябва да нагнетява повече газ от обикновеното в последните дни

18:50 | 04.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите на руския природен газ за следващата зима достигна рекордни цени, което означава несигурност на пазара за доставките през следващата година, съобщава Ройтерс. На борсата TTF в Нидерландия доставките са с цена от 150 евро за мегаватчас, спрямо 72 евро преди началото на военния конфликт в Украйна.

В момента доставките на газ през април са с цена от 160 евро за мегаватчас. Според анализатори тази висока цена цели обезкуражаване на търсенето, за да останат количества в резерв.

Недостигът на газ през отминаващия отоплителен сезон в Европа беше преодолян по-лесно заради по-високите от обичайното температури, а от друга страна скъпият газ направи приемливо производството на въглищните централи.

Затова и фокусът е към следващия зимен сезон, който в Европа започва от октомври и продължава до април.

Тази зима започна и с по-ниски от обичайното резервите в газохранилищата и затова, въпреки мекото време, нивата в съоръженията за съхранение са много ниски в момента - около 259 тераватчаса. Но ситуацията определено е по-оптимистична спрямо прогнозите, правени около Коледа - тогава очакванията бяха, че до пролетта в газохранилищата в Европа ще останат малко над 200 тераватчаса.

В последните пет години европейските държави приключваха зимата с около 315 тераватчаса природен газ в газохранилищата, а средното ниво за последното десетилетие е 348 тераватчаса.

Ниските нива в газохранилищата означава, че Европа ще трябва да нагнети повече от обичайното през лятото. В същото време обаче има голяма несигурност за доставките на тръбен газ от Русия. Европейските потребители ще трябва да се състезават и с Южна и Източна Азия за танкерите с втечнен газ, които могат да бъдат алтернатива за руския природен газ.

Доставките на втечнен газ обаче не са достатъчни, за да бъдат попълнени газовите хранилища, ако доставките на руския газ бъдат напълно преустановени. Евентуално Русия може да пренасочи част от газа си към Азия и така да освободи известни количества втечнен газ. Проблемът е, че потоците не могат да бъдат пренасочени толкова бързо заради липсата на инфраструктура. Добивът на газ в Русия също може да бъде ограничен.

Заради войната в Украйна цената на газа за Европа и Азия ще бъде висока през пролетта и лятото. Нестабилността вече се пренася и към доставките за следващата година като очакванията са газът да остане скъп, дори и при подобряване на условията на газовия пазар преди отоплителния сезон 2022/2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Викаш да гледат от теб хващането за палците ли :) Нищо и няма на Германия и индустрията и, не я мисли. Лижи червени маймунски ***, да не оставаш гладен и плащай немски цени на дизел и бензин хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Честито немски иддиоти !От днес 4-ти март 9,00 ч. местно време е спрян напълно газопреноса по основния газопровод за Германия "Ямал-Европа" ! Германия може да се хваща за палците, дойчланд индустриен *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още