IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Дългосрочните договори осигуряват изгодните цени за газа

България може да покрие цялото си потребление с втечнен газ, но цената ще бъде висока, смята Иван Топчийски

10:56 | 15.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"За да имаме изгодни цени на природния газ, трябва да имаме дългосрочни договори", коментира в студиото на Нова ТВ председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Той коментира заявлението, което компанията подаде към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на газа от 1 април, предвиждащо поскъпване в рамките на 58%.

Причината е състоянието на газовите пазари в Европа в първите 10 дни на март. Припомняме, че на 7 март на TTF цената на газа достигна рекордните 345 евро за мегаватчас, но в последните два дни пазарите се успокояват и цените се върнаха на нивата си около 120 евро за мегаватчас. Топчийски припомни, че в края на месеца "Булгаргаз" ще внесе окончателното си заявление, в което ще има корекция на данните и е напълно възможно това шоково поскъпване на природния газ у нас да не се случи.

Пред bTV бившият директор на "Булгартрансгаз", днес зам.-председател на Българската газова асоциация, Кирил Темелков коментира, че ако тенденцията се запази, КЕВР ще вземе предвид среднопретеглената цена за целия месец и поскъпване все пак ще има, но в рамките до не повече от 20%.

"Булгаргаз" се стреми да купува евтин газ, например от излишъците в Гърция, обясни още Топчийски. Южната ни съседка няма газохранилище и всички количества, които не могат да бъдат оползотворени в рамките на даден период се предлагат на пазара. Подобна изгодна покупка се случи в началото на март, съобщи тогава енергийният министър Александър Николов. Тогава цената е била под средната за деня, но такива сделки също са обвързани с котировки, затова и Топчийски коментира, че евтиният газ е обвързан с дългосрочни договори.

В Европа обаче настроенията са за отказ от дългосрочни договори, за да бъдат намалени зависимостите, които европейските страни имат от своите доставчици. Анализи на ЕК на пазарното поведение на "Газпром" например показаха, че руската компания е обвързвала своите договори за доставка с редица ограничения на пазара в Източна Европа. По тази причина и Брюксел наложи санкции за "Газпром", които предвиждат промяна на модела на ценообразуване, включително и за България.

От своя страна Русия опитва да върне отново дългосрочните договори, защото те реално осигуряват стабилност за добиващите компании и подкрепа за дейностите по разработване на находищата. От средата на 2021 година "Газпром" доставя единствено количества по дългосрочни договори в Европа, а в предишни периоди компанията винаги е доставяла допълнителни количества, включително и през своя електронна платформа за търговия.
Отказът от такива доставки постави под натиск европейските пазари и повиши цените.

Договорът за доставка на природен газ от "Газпром Експорт" за България изтича в края на 2022 година. В идеалния вариант преговорите за нов договор трябваше да започнат в средата на април, коментира Иван Топчийски пред "Нова ТВ". "Важен момент е, защото в края на юни изтичат търговете за резервиране на капацитет", допълни той.

Войната в Украйна обаче забавя процеса, макар че Топчийски не смята, че има причини за притеснения. "Готвим се за всички варианти", категоричен е той и допълни, че има вариант доставките да бъдат спрени от руската страна или решение от ЕС да не сключват договори.

Засега Москва не дава индикации, че намалява потоците на природния газ към Европа. Русия в момента е поставена под тежки икономически санкции заради военната операция, която започна в Украйна и се нуждае от средствата, които получава от продажбата на енергоизточниците - природен газ, петрол и въглища.

ЕС също трудно може да се откаже бързо от зависимостта си от руския природен газ и петрол. Европейските лидери обаче дискутират планове за отказа си от руските изкопаеми горива, а ЕК представи и няколко насоки за това. Те включват акцент върху собствените енергийни източници, включително и ядрени централи, ако членовете на общността го желаят, както и подобряване на енергийната ефективност, диверсификация на енергийните източници и подобряване на свързаността на системата.

"Ние като дружество сме длъжни да разгледаме всички възможни варианти", каза Топчийски.

Предвид заплахите за спиране на доставките от Русия, страната ни има възможност да внася втечнен газ, който да покрие цялото потребление, но цената ще бъде висока, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"цената на газа от 1 април, предвиждащо поскъпване в рамките на 58%."Слава Украйна и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още