IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: 1,3 млрд. лв. са задълженията по "Балкански поток"

Интерконекторът с Гърция ще бъде завършен на 1 юли, посочи Александър Николов

22:21 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към момента задълженията на "Булгартрансгаз" ЕАД, свързани с "Балкански поток", възлизат на 1,3 млрд. лв., заяви пред БНТ енергийният министър Александър Николов. Той добави, че погасяването на тази сума ще отнеме „поне шест години“.

През тези шест години дружеството ще зависи от един-единствен доставчик, подчертава Николов. 

„Добре е, че това трасе го има в контекста на война“, допълни министърът по отношение на "Балкански поток".

По думите му това трасе заобикаля Украйна. В същото време то лишава страните, които получават газ по него, да имат някаква алтернатива освен Русия като доставчик. Този проект, според Николов, приет от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с "доста спорен финансов модел", отлага приходи, които са били гарантирани, и подлага конкретната компания на "брутална ликвидна криза".

Николов коментира и предложението на 'Булгаргаз" ЕАД за повишаване цената на газа със 60%. Според енергийния министър „Булгаргаз“ прави прогноза и прогнозно предложение на конкретна дата, следвайки нормативна наредба.

"Компанията следва и се съобразява с всички договори, включително и по отношение на газохранилището „Чирен“, категоричен е Николов.

Има три основни механизма, които са включени в текущото портфолио на „Булгаргаз“ – „Газпром Експорт“, който е с най-голяма тежест, тъй като не се получават количествата от Азербайджан; вторият е договорът с Азербайджан; и третият е „Чирен“, посочва министърът.

„Много е интересна ситуацията с „Газпром Експорт“. И понеже, във формат на кризи, имаме къса памет – нека припомня само, че имаме конкретен човек, който се похвали с промяната на формулата преди по-малко от две години. Промяната на тогавашната формула до текущия момент коства 9-цифрена сума. И тази сума започва с 5. Говорим в пазарни измерения. Общата щета за дружеството е над 500 млн. лв. в момента“, изтъква Николов.

Скандалът с предложението на „Булгаргаз“ за повишаване на цената на газа в началото на годината, което беше прието от КЕВР, е преекспониран, смята Николов. „Защото на 1 януари нямаше война и защото котировките изглеждаха по съвсем различен начин. На 1 януари имаше ясно изразена пазарна динамика, която показваше, че цените тогава се успокояват и имаше съвсем различна пазарна посока, в която се движеха индексите. Сега, март месец, при стартирането на войната, ако наблюдавате механизмите, от които зависи цената на природния газ в България, а именно котировките на суров петрол и природен газ с доставка в Холандия, ще видите, че те драстично се различават от това, което направи „Булгаргаз“ тогава“, подчертава енергийният министър.

Той коментира и изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, като заяви, че тя ще бъде завършена на 1 юли.

Николов отговори на въпрос за ареста на бившия премиер Бойко Борисов от четвъртък.

„Не може какъвто и да е арест да решава каквито и да е проблеми. Арестът е функция от извършени действия и не е присъда“, посочи енергийният министър.

Investor.bg припомня, че късно вечерта в четвъртък служители на МВР задържаха Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова.

Срещу тях е образувано досъдебно производство за изнудване, извършено в периода  2015 - 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още