IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Хиновски: Интерконекторът с Гърция е важен, но не е решаващ

Газовата връзка между България и Гърция ще помогне за диверсификацията на страната по отношение на вноса на газ, изтъква експертът

21:00 | 18.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща, заяви пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

„На 10 март направихме форум от голяма група експерти и излъчихме един план, като интерконекторът е много важна част от този план. Той ще спомогне значително за диверсификация на вноса на природен газ от неруски произход. Това е основната цел“, посочи експертът. 

По думите му са идентифицирани много области, жизненоважни за намаляването зависимостта не само от природен руския газ, но и употребата на природен газ като цяло в светлината на Зелената сделка на Европейската комисия за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

"Дълго време в България не се говореше нищо за местен добив на природен газ. България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ", изтъкна Хиновски.

Той добави, че са правени изследвания, но тази посока е потискана от геополитически интереси. Експертът уточни, че тези находища се намират в Северозападна България.

"Имаме други находища в България, от които не се добива природен газ. Имаме газови хидрати в Черно море, от които не се добива. Ние не правим нищо за това", заяви още Хиновски. Той подчерта, че има редица способи България да стане производител на природен газ и да намали зависимостта си от външни източници.

По-рано този месец стана ясно, че пускането на интерконектора с Гърция може да се забави до есента. Това предупреди изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

"Все още гоним срока (за въвеждане в експлоатация - б.р.) 1 юли, но това ще бъде голямо предизвикателство", смята Георгиева и допълни, че натискът от пазара за пускане в експлоатация на връзката също е голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Защо не копаме собствен газ ? Един тук уж обичащ България казва,че запада ни изсмуквал. Объркал се е изсмуква ни Русия с тези над 90% зависимост. И точно тя плаща на разни псевдо зелени да са против такива проекти за да сме зависими. Елементарно е само тези дето обичат Русия не го виждат. Явно не обичат България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още