IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката увеличава тавана на помощта за скъпия ток

До края на март по схемите за подкрепа на небитовите потребители за скъпата енергия ще бъдат отпуснати 1,4 млрд. лева

16:27 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката увеличава тавана на помощите, които държавата отпуска на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията от 250 лева на мегаватчас до 300 лева на мегаватчас през април. Това предложение ще бъде внесено за гласуване в Министерския съвет, посочват от енергийното ведомство.

Промяната е факт след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни - бизнеса, Министерството на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и други.

Преди дни премиерът Кирил Петков обяви след среща с работодателските организации, че компенсациите за бизнеса ще бъдат отпуснати и през април, но най-вероятно след това ще бъдат спрени.

По време на срещата беше договорено още и сформирането на работна група до края на март, която да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

От Министерство на енергетиката посочват още, че схемата за подпомагане остава същата - 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за април и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас (средна цена базов товар на пазар „ден напред“ на БНЕБ за юли 2021 година).

От помощта ще могат да се възползват всички около 633 хил. небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар.

Продължаването на компенсациите и през април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени започнаха от есента на миналата година. В схемите постепенно бяха включени различни типове клиенти – индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ.

Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1,4 млрд. лева, от които 450 млн. лева за октомври и ноември 2021 година, 458 млн. лева. за декември 2021 година и януари 2022 година и 525 млн. лева за февруари и март 2022 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още