fallback

България може да плаща на "Газпром" и с рубли

Тече пълна проверка на авария в ПАВЕЦ "Чаира", увериха премиерът и министърът на енергетиката

18:57 | 23.03.22 г. 23

България може да плати за природния газ и в руски рубли, коментира министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг в Министерския съвет, на който беше дадена информация за авария в ПАВЕЦ "Чаира".

"У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в руски рубли, така че доставките за следващите месеци не са застрашени", обясни Николов. По-рано днес стана ясно, че "Газпром" ще приема плащания само в руски рубли от своите клиенти във "недружелюбни държави", сред които попада и България.

По отношение на аварията в ПАЕВЦ "Чаира" беше разяснено, че няма пряка заплаха за хора или населени места, нито за цената на електроенергията. Дефект е проявила турбина, която беше в ремонт през последните години, в момента на тестови изпитания за включване в работа.

Николов поясни, че плановете са били тази турбина да бъде включвана в пиковите часове, за да може да смекчи ръста на цената на електроенергията.

Премиерът Кирил Петков, който също присъстваше на брифинга, поясни, че един проблемите с тази авария, е фактът, че договорът за ремонт е сключен с изпълнител, който не е производителят на мощността Toshiba. Той е поръчал проверка на фактите около сключването му и Министерството на вътрешните работи (МВР) и ДАНС пътуват към централата, за да направят пълна проверка на ситуацията.

В момента се уточняват всички технически данни и са в ход всички възможни проверки от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
fallback