IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наказателни процедури спират разширението на ПАВЕЦ "Чаира"

Централите в Маришкия басейн ще работят само през зимния сезон, потвърди финансовият министър

10:55 | 18.02.22 г.
<p>
	Асен Василев, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Асен Василев, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Множеството наказателни процедури в сферата на околната среда и водите са причината за забавянето на разширението на ПАВЕЦ "Чаира" (проекта "Яденица"), макар че за модернизацията на съоръжението са отпуснати европейски средства, коментира по време на парламентарният контрол финансовият министър Асен Василев. Той очаква проектът обаче да бъде стартиран по-късно през тази година.

Разширението на ПАВЕЦ "Чаира" чрез изграждането на яз. Яденица беше одобрено още през 2012 г. Идеята предвижда разширението на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" и реверсивен напорен тунел за връзка с яз. Чаира. Той е със статут на проект от общ интерес за Европейската комисия.

Проектът обаче не може да получи финансиране по Плана за възстановяване, защото не отговаря на изискането да не предизвиква сериозни нарушения на околната среда.

Прави се анализ и част от каскадите в страната да бъдат модернизирани в ПАВЕЦ, допълни още финансовият министър.

Василев обясни, че в Плана за възстановяване не е предвидено затваряне на енергийни мощности, с изключение на тези, които не отговарят на европейските екологични стандарти. Поет е ангажимент за намаляване на въглеродния отпечатък с 40% на енергийния комплекс "Марица Изток". Това ще стане с планове за намаляване на въглищното съдържание - например чрез смесването на въглищата с отпадъци, както и с използването на други горивни източници, за което са ангажирани и двата чужди инвеститора в Маришкия басейн - AES и "КонтурГлобал", допълни още Асен Василев.

Според него по този начин България ще може да използва централите в региона за покриването на сезонното пиково потребление, тоест те ще бъдат натоварвани основно през зимата, когато товарът в системата е с 2000-2500 мегавата по-висок в пиковите моменти.

По Плана за възстановяване ще се подготвят условия за изграждане на завод за батерии, а по Фонда за справедлив преход ще бъдат преквалифицирани служителите от Маришкия басейн, за да работят в него. Това е свързано с плана за изграждането на 6000 мегаватчаса батерийни мощности, които ще бъдат предложени за финансиране по фонда за възстановяване на европейската икономика от пандемията от коронавируса.

По време на контрола Василев обясни, че тези батерии ще бъдат местен ресурс и ще могат да бъдат ползвани 10-15 години, в зависимост от вида им. Например литиево-йонните мощности ще бъдат с цикъл от 7500 зареждания, а цинковите - 9000.

Плановете за батерийни мощности получават доста критики от различни посоки. Преди ден по време на дискусия бизнесменът Пламен Бобоков, който е един от собствениците на "Монбат", нарече плановете "абсурдни" и припомни, че за част от батериите все още няма метод за рециклиране, тоест тези батерии ще бъдат допълнителна тежест за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още