IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябва да приключи до края на годината

Повредената машина на централата бави изпълнението на плановата рехабилитация на част от съоръженията

12:46 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Андрей Живков (в средата) инспектира ремонта в ПАВЕЦ &quot;Чаира&quot;. Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Андрей Живков (в средата) инспектира ремонта в ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Министерство на енергетиката

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябва да приключи до края на 2021 година, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Служебният ресорен министър Андрей Живков е на посещение на инсталацията, за да провери ходът на работата. Ръководството на централата го е уверила, че работата по проекта е оптимизирана.

За да бъде изпълнен в срок ремонтът на аварирала през август машина са прехвърлени работници от други енергийни мощности, съкратени са отпуските и почивките, предприети са и други мерки, посочват още от институцията.

Повредената машина на централата бави и изпълнението на плановата рехабилитация на част от съоръженията, което води до ограничената ѝ работа. Същевременно ПАВЕЦ "Чаира" със своята мощност от 864 мегавата се използва активно за покриване на пиковото потребление при недостиг на енергия, случващо се в зимните месеци.

Рехабилитацията на енергийния комплект "Белмекен - Сестримо - Чаира" е със средства от Международния фонд "Козлодуй". В момента в България е делегация на ГД "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК), чиято цел е да провери как върви изпълнението на проекти, финансирани по този фонд.

Затова и министър Живков е придружен от зам.-директорът на ГД "Енергетика" Масимо Гариба в своята инспекция на ПАВЕЦ "Чаира", отбелязват още от енергийното министерство.

Споразумението за рехабилитация на хидроенергийния комплекс "Белмекен – Сестримо – Чаира" беше подписано през 2013 година между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕБВР (като администратор на средствата по Международния фонд "Козлодуй").

Споразумението е на обща стойност 42,5 млн. евро, от които 26,6 млн. евро са безвъзмездни средства по линия на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още