fallback

КЕВР готви промяна в наредбата за ценообразуване на природния газ

Пазарите са много динамични и внасяне на прогнози за цената на газа 20 дни преди окончателното заявление носи излишно напрежение, смятат в регулатора

11:12 | 30.03.22 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще инициира разговори за промени в Наредбата за ценообразуването на природния газ, която ще се отнася до датата, на която се внася първото ценово заявление. Това коментира председателят на регулатора Станислав Тодоров по време на открито заседание, на което беше разгледано заявление на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 април.

Тодоров посочи, че искането на газовата компания е внесено на 11 март и е отразявало състоянието на пазара към този момент. Точно тогава обаче природният газ записа рекордна цена на фона на коментари, че ЕС може да спре да купува газ от Русия. След това търговията се успокои и днес цените са на съществено по-ниско ниво.

Така на 11 март "Булгаргаз" внесе искане за поскъпване на газа с почти 60% до 179,36 лева за мегаватчас, спрямо 113,73 лева за мегаватчас от началото на март. Тодоров помоли работната група да изчисли на базата на днешното състояние на европейските пазари каква би била цената на газа от 1 април. Експертите коментираха, че днес (30 март) цената би била около 128 лева за мегаватчас, или с малко над 13% по-висока спрямо 1 март.

Станислав Тодоров беше категоричен, че пазарите в момента са много динамични и внасянето на прогнозите 20 дни преди окончателното решение води до излишно напрежение сред обществото и невъзможност на бизнеса да направи адекватни прогнози за разходите си. Затова и ще поиска първите прогнози на "Булгаргаз" да бъдат внасяни седмица или най-много 10 дни преди официалното ценово заявление.

От "Булгаргаз" коментираха, че ще внесат на 1 април своето окончателно искане за определяне на цената на природния газ, в което ще бъдат отразени и актуалните данни за пазара.

В последните дни цената на природния газ в ЕС отново тръгва леко нагоре на фона на исканията на Русия суровината да бъде заплащана в рубли. Очаква се в четвъртък (31 март) руската Централна банка да представи механизъм, по който клиентите на "Газпром" да могат да извършват плащанията по новите условия.

В същото време обаче страните от ЕС са категорични, че няма да приемат това искане. В договорите на повечето държави от общността обаче плащанията са определени в долари или евро, тоест договорите трябва да бъдат преподписани.

На този етап потоците газ от Русия към Европа, включително и през Украйна, остават стабилни, дори и "Газпром" е заявил доставки по "Ямал" за днес (30 март). Газопроводът през Беларус и Полша до Германия работи в обърнат режим от средата на декември.

Bloomberg посочва, че влияние върху пазарите в последните часове оказват и прогнозите за предстоящо захлаждане в Европа, както и намаляване на потоците от Норвегия, заради непланиран ремонт в едно от газовите полета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
fallback