IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с почти 60% от април?

Заради военните действия в Украйна обаче в момента черпенето от газохранилищите е прекратено

13:25 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" е внесъл ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на природния газ до около 180 лева за мегаватчас, което е ръст от 58%, съобщава БНР. На 1 март енергийният регулатор одобри цена на газа от 113,73 лева за мегаватчас. Спрямо февруари повишението е от 3,5 на сто.

На 11 март "Булгаргаз" съобщи очакванията си за движението на цената на суровината през май, изготвени на базата на състоянието на европейския газов пазар в момента. Изчисленията на компанията показаха, че ако това положение се запази, природният газ трябва да поскъпне с 38% спрямо нивото през март.

70% от цената на природния газ, внасян от Русия, се влияе от движението на цените на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF. Цената на газа от Азербайджан пък е обвързана с цената на петрола, който също се търгува на ниво над 100 долара в последните седмици.

Във формулата на ценообразуването на газа за България влияние оказва още и курсът на долара. 

Обикновено през зимните месеци цената на газа се смекчава с количествата, нагнетени в "Чирен". Заради военните действия в Украйна обаче в момента черпенето от газохранилището е прекратено и то е минало в режим нагнетяване. 

На 11 март "Булгаргаз" е внесъл в енергийния регулатор и своята прогноза за цената на газа през април. В следващите дни докладът ще бъде обсъден по време на открито заседание в КЕВР. В момента контрактите на газа с доставка през април се търгуват за малко над 118 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още