fallback

Тиери Брьотон: На 18 май Брюксел ще обсъди стратегията си за газовата криза

В разговор с вицепремиера Корнелия Нинова еврокомисарят е уверил, че България не е сама и заедно страните от блока ще търсят алтернативи

10:28 | 30.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател

Брюксел ще обсъди стратегията за действие на Европейския съюз (ЕС) в газовата криза на 18 май. Това е заявил еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон в разговор с вицепремиера Корнелия Нинова, обявиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Двамата са обсъдили предизвикателствата пред българската икономика и индустрия след спирането на руските доставки на газ в България, както и бъдещето на ядрената енергетика и зелената сделка.

Повод за разговора им е фактът, че руският газов гигант „Газпром“ спря доставките за България на 27 април, за което „Булгаргаз“ беше уведомен ден по-рано. Правителството заяви, че страната ни е изпълнила изцяло своите задължения по договора, който изтича в края на тази година.

В съобщението на министерството се посочва, че Брьотон и Нинова са говорили за възможността страните членки на Европейския съюз да се обединят и заедно да закупят количества газ, което би довело до постигането на по-ниска цена, както и данъчни облекчения чрез намаляване на ДДС и акциз.

От своя страна, Корнелия Нинова е представила искането на българската индустрия за таван на цената на газа и покриване на разликата от държавата. Тя е запознала еврокомисаря с трудностите, пред които са изправени близо 30 хил. български филми и опасността от фалити.

По данни на министерството на икономиката основните потребители на природен газ у нас са търговските дружества от сектор енергетика и химия, чието общо потребление възлиза на 1,633 млрд. куб. м газ.

Брьотон е уверил, че България не е сама и заедно ще се тръсят възможни алтернативи, включително на срещата на 18 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
fallback