IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Русия да предизвика политическа криза на Балканите заради газа?

България ще получи подкрепа от ЕС за начина на разплащане с „Газпром“ и ще превърне казуса в европейски, посочи Мартин Владимиров от ЦИД

17:13 | 27.04.22 г. 3
Ще успее ли Русия да предизвика политическа криза на Балканите заради газа?

Според него България трябва да потърси подписване на споразумения за солидарност със съседните държави за алтернативните доставки в случай на прекъсване на основния поток и да започне реални действия за доставки на втечнен природен газ.

България може да покрие нуждите си в краткосрочен план при физическо спиране на доставките на природен газ чрез малки количества реверсивен внос от Гърция и Румъния. В средносрочен план това няма как да се случи без чувствително повишение на диверсификацията, като трябва да се обърне особено внимание на запълването на газохранилището в Чирен преди зимата“, коментира експертът.

На въпрос дали България трябва временно да възприеме плащане в рубли за доставките чрез "Газпромбанк", Владимиров заяви, че макар Европейската комисия да е заявила, че предложената схема за плащане не противоречи на сегашните договорки, "това не означава, че трябва да приемем всякакви ултиматуми" от страна на "Газпром" и това не би бил "адекватен отговор на откровен руски шантаж".

"Българската позиция по този казус трябва да бъде координирана с главна дирекция "Енергетика" и дирекция "Конкуренция" на ЕК", съветва експертът и призова да се използва инструмента за медиация между "Газпром" и клиентите в Европа, който беше създаден след разследването на доминиращата позиция на компанията на Стария континент.

Мартин Владимиров напомни, че България се възползва веднъж от тази си опция, като заплаши "Газпром" през 2020 г., че ще започне арбитраж чрез посредничеството на ЕК, и "Газпром" промени договора, с което се намали цената на природния газ и се промени формулата за определяне на цената.

„Ако използва същия механизъм, България ще получи подкрепа от ЕС, тъй като ще превърне казуса в европейски“, добави Владимиров. Експертът е категоричен, че България е изпълнила всички изисквания по текущия дългосрочен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" и е предплатила за доставка на природен газ до края на май, затова няма основания за спиране на доставките от страна на "Газпром".

Има ли координирана "специална газова операция" на Русия за натиск срещу Европа с промяна на условията за разплащането на дългосрочните споразумения с "Газпром"? Ще успее ли Русия с влиянието си да промени енергийната политика на Европа? Какви са сценариите след спирането на руския газ за България?

Интервюто е направено, преди да бъде обявено официално физическото спиране на доставките от "Газпром" за България.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ГАД
преди 1 година
Зависимостта не предполага ли възможност за някакво - каквото и да е - въздействие и как, ако остават възможностите за въздействие върху цени, сигурност на доставки и баланс на икономиката, сме се "освободили"? Леко скептично ми е, дали преминаването към по-ограничени като възможности източници и забрана за всякаква търговия с политически опоненти, си вдигаме благосъстоянието. Как, според Вас стесняването на търговския обмен (със САЩ И ЕС, няма наложени ограничения) се отразява на растежа, кредитоспособността, и сигурността на икономиката? Представете си, имате стая с една врата. Зазиждаме нея, правим друга. По-свободен ли става достъпът до стаята, или просто, се влиза от другаде? Пирамидалният е ясен, ходи си със заблудите. Политическа криза, според Вас, не настава ли поради вътрешни, а не външни противоречия? Как външен враг , ако напада някоя държава, въздейства върху единството на една нация? Дори на фона на Украйна? Аз го виждам като сплотяващ фактор. А Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дядка, именно интересите на избирателите е скъсване със зависимостта от Мордор от каквото и да е, защото е очевидно какво правят opките с нея. Така, че си събирай опорките и глупостите и заминавай да ги ломотиш другаде, тук има доста хора с познания и възможност за размисъл и звучиш смешно и жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
АКО се развихри полит.криза на балканите, ще е заради слагачество на коалиционни партньори. В старанието си да се сложат на този и онзи, те отдавна са забравили, че са избрани да защитават ПЪРВО И ОСНОВНО интересите на избирателите си. За такива субекти, които не служат, а се слагат, наистина, е естествено да се изхабяват и, колкото са по-некадърни и нагли, толкова по-бързо, губят от първоначалния си блясък. Само за сравнение, Кирчо и Кокорчо, помръкнаха поне 10 пъти по-бързо от Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още