IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Осигурен е газ за минимум месец напред

България няма да ограничава износа към Сърбия и Унгария, каза Александър Николов

09:21 | 27.04.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие в тази война, коментира енергийният министър на България Александър Николов по време на брифинг в Министерството на енергетиката по повод предупрежденията на "Газпром", че от днес се спират доставките на руския газ. Той беше категоричен, че докато е министър, няма да се водят преговори под натиск и няма да се купува на каквато и да е цена и от който и да е контрагент.

Николов заяви, че страната ни е лоялен партньор и няма да ограничи преноса към Сърбия и Унгария. Осигурен е газът за страната ни за минимум месец. По думите му това не означава, че след този период ще настъпят някакви по-сериозни проблеми. Той подчерта, че отоплителният сезон е приключил, а от началото на юли ще има доставки на по-големи количества по договора с Азербайджан.

Енергийният министър обясни, че в началото на април "Газпром" е изпратил искането за плащане на газа с рубли. От компанията не са дали допълнителни разяснения, поискани от българските власти. България е извършила авансово плащане по фактура, както е предвидено в договора в щатски долари, но то не е прието.

Все още не е ясно дали доставките реално са спрени, каза още Николов.

Що се отнася до алтернативите на газ за България, още преди седмици е спряно черпенето от газохранилището в Чирен. В момента то е запълнено до около 18% от капацитета си, уточни Николов. Обемът на "Чирен" е 550 млн. куб. метра. В допълнение са стартирани и действия за осигуряване на още доставки от алтернативни източници. Енергийният министър очаква и от лятото съществено увеличение на доставките от Азербайджан. 

Правните становища, направени по искането на "Газпром", са показали сериозни рискове за страната - липса на яснота на курса, по който ще се превалутират плащанията, както и изцяло загуба на контрол върху парите ни. Уведомена е Европейската комисия и по-късно ще има разговори, посочи още Николов.

Късно снощи стана ясно, че България, Литва и Полша ще са първите държави в ЕС, чиито доставки на руски природен газ ще бъдат спрени. Договорите с "Газпром" и на двете държави изтичат в края на тази година, и двете съобщиха, че няма да се съобразят със схемата, предложена от Кремъл за заплащане на природния газ от 1 април.

Заявка, че няма да плаща в рубли направи и най-големият пазар на руския газов гигант в Европа - Германия. Преди дни Европейската комисия намекна, че може да има компромис относно двустепенната схема за плащане на газа - чрез откриване на две сметки в "Газпромбанк" - във валутата, в която се плаща за газа по договор (евро или долари), и втора в рубли, където автоматично сумата се превалутира по курса на руската централна банка за деня. 

От Министерството на енергетиката коментираха, че предложението на Кремъл крие рискове за страната, защото има опасност да бъде направено плащане, но доставката да бъде отказана. Схемата не отговаря на записаното в договора за доставка на природен газ. Все пак пикът на потреблението на газ у нас е през отоплителния сезон, който вече приключва. От енергийното министерство уверяват, че на този етап няма да се наложи ограничаване на потреблението.

През 2021 г. България е получила около 3 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Заради забавяне на връзката IGB (с гръцката газопреносна система) страната ни все още не получава пълните количества природен газ от Азербайджан. По договор доставките трябва да бъдат в обем на 1 млрд. куб. метра годишно, но сега получаваме през съществуващото трасе и връзката "Кулата - Сидирокастро" едва около 1/3 от това количество.

91% от строителните дейности по новата газова връзка с Гърция IGB са вече завършени, съобщиха преди дни от проектната компания ICGB. Остава да бъдат довършени двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини. В края на март от ICGB съобщиха, че газовата връзка вече е свързана с Трансадриатическия газопровод (TAP) при измервателна станция "Комотини". Предстои и свързването на интерконектора към газопреносната мрежа на България - край Стара Загора.

Целта на проектната компания е газовата връзка да влезе в експлоатация на 1 юли, но според наблюдатели това едва ли ще стане и по-реалистично е това да се случи през есента. Една от причините е процедурата по сертифициране, която може да отнеме около 6 месеца. ICGB внесе нужните документи в регулаторите на Гърция и България на 23 февруари 2022 г.

Полша от месеци коментира, че няма да продължи дългосрочния договор за доставка на газ от "Газпром". Варшава отказа да удължи и договора за транзит на руския природен газ през "Ямал" през 2020 година. Така през миналата година "Газпром" трябваше да участва в търговете за разпределяне на капацитет. От средата на декември 2021 г. потокът по този газопровод обаче е обърнат - от Германия към Полша.

По-късно днес (27 април) се очаква и посещение на българска делегация в Украйна, както и среща на премиера Кирил Петков с украинския президент Володимир Зеленски. Коалиционният партньор "БСП за България" отказа да участват в делегацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 1 година
Туризъм таз година на най.Освен "бежанския туризъм"да развиваме ,срещу нови заеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Може пък най-после да поотслабнеш малко! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не говори глупости бе, копейник, в момента Лукойл отчита, че купува на пазарни цени петрола! А петрол има отвсякъде, лесно се и транспортира, така, че господарите ти могат да спрат петрола, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
OPASEN
преди 1 година
България беше една от първите държави със санкции срещу Русия - някой учуден ли е, че ни спират газа? Аз ще Ви дам и една перспектива - Русия всеки момент може да ни спре и петрола, а на международните пазари цената е доста по-висока! Кризата ще бъде обявена още през Октомври, когато хората вече ще са изхарчили и последните си спестявания по почивки и забавления...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, сега за месеци ще се случи това, което бавихме години, диверсификацията и премахване на зависимостта! Кремълското жуже играе Ва Банк, но и тук се е надценило, както и във военно отношение - затруднения ще има, но средния пръст дълго ще стои изправен после, а газа могат да си го пият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
На корем? На корем в пPocия има само мизерия, кал и корупция. Със средните заплатки от 850 лв и срвдни пенсийки от 240 лв, то мечтае да им е роб на тия?! Ама отивай бе, кой те спира?! Тук е Европа, представата на хората за живота е съвсем друга, а изискванията високи! Аман от слабоуми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
toto 2
преди 1 година
До юли месец няма да ви има ,затова сте ербап :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
бре... викаш русия е единствената страна в историята която работи робите да са добре нахранени и да лежът по цял ден, психиатъра ти споделя ли същата теза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Jorkata
преди 1 година
Я кажи тогава кой продаде газта от Чирен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ако бехме под руско робство, газ щеше да има на корем. Понеже сме под американско, на корем е само евроатлантизъма. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още