IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Гърция се придвижва още една стъпка напред

Проектната компания зад интерконектора подаде заявление за сертифициране като независим оператор на преносна мрежа

11:39 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), стартира процедурата за сертифициране като независим оператор на преносна мрежа. Съответните документи са подадени на 16 февруари и следва да бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Аналогично заявление е подадено и към националния енергиен регулатор на Гърция – RAE, информират от компанията в прессъобщение.

Процедурата по сертифициране като независим преносен оператор е една от ключовите административни стъпки, които предшестват въвеждането на газопровода в търговска експлоатация, изтъкват от ICGB. 

След въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация, което е предвидено за юли тази година, ICGB ще бъде оператор на газопровода. Това изисква предварителна сертификация на компанията като независим оператор на преносна мрежа. Изпълнението на процедурата е законово задължение и е едно от условията на Решението за изключение от задължението за достъп на трети страни, за регулирани тарифи и за отделяне по собственост.

Като бъдещ оператор, който ще изпълнява функции по пренос на природен газ, ICGB следва да гарантира, че няма да допуска прилагане на  неконкурентно или дискриминационно поведение. За тази цел е необходимо изграждането на нов управленски модел на дружеството, включително приемане на набор от корпоративни правила, политики и процедури и въвеждане на двустепенна система на управление с управителен съвет и надзорен съвет.

Националните енергийни регулатори на България и Гърция следва да разгледат и оценят наличието и практическия ефект на новите правила и процедури, предвидени да действат в проектната компания, след което да издадат съвместно решение за сертифициране. Решението се издава в срок до 4 месеца от подаването на документите и подлежи на преглед за становище от Европейската комисия (ЕК).

Максималният възможен срок на цялата процедура по сертифициране е 6 месеца от датата на подаване. Предвид стратегическото значение на проекта IGB акционерите на проектната компания разчитат на волята на националните регулатори заявлението да бъде разгледано при съкратени срокове.

ICGB ICGB

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Към средата на февруари над 85% от всички строителни дейности по линейната част и наземните съоръжения са завършили. Очаква се газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2022 г.

Енергийният министър Александър Николов сподели пред Народното събрание в началото на годината, че строителят на газовата връзка е поискал ново удължаване на срока за реализация на проекта, но българската страна е отказала да се съобрази с това искане.

Газовата връзка се бави вече 12 години, а тя е входната точка, договорена за газа от Азербайджан. Съоръжението трябваше да бъде построено до април 2021 г., но заради забавяния, свързани с пандемията от коронавируса, този срок беше удължен до края на 2021 г. В крайна сметка около 50 километра от газовата връзка на територията на България още не са положени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още