IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от строителството на новата газова връзка с Гърция вече са завършени

Остава изграждането на двете газоизмервателни станции

15:37 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Схема: ICGB</em></p>

Схема: ICGB

91% от строителните дейности по новата газова връзка с Гърция - IGB, са вече завършени, съобщават от проектната компания ICGB. Остава да бъдат довършени двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини.

От компанията уточняват, че успешно са проведeни още и хидротестовете по цялото трасе на интерконектора и сега започва процесът по рекултивацията - възстановяването на обекта в съответствие с екологичните норми. 31 километра от 182-километровото трасе вече са напълно възстановени.

В края на март от ICGB съобщиха, че газовата връзка вече е свързана с Трансадриатическия газопровод (TAP) при измервателна станция "Комотини". Предстои и свързването на интерконектора към газопреносната мрежа на България - край Стара Загора.

Целта на проектната компания е газовата връзка да влезе в експлоатация на 1 юли, но според наблюдатели това едва ли ще стане и по-реалистично е това да се случи през есента. Една от причините е процедурата по сертифициране, която може да отнеме около 6 месеца. ICGB внесе нужните документи в регулаторите на Гърция и България на 23 февруари 2022 година.

Газовата връзка е от съществено значение за дивесификацията на доставките от природен газ за България, защото по нея страната ни ще получава газ от Азербайджан в пълния договорен обем от 1 млрд. куб. метра годишно. Проектът вече трябваше да бъде въведен в експлоатация, но строителството се забави, включително и заради пандемията от коронавируса.

Заради забавянето на строителя AVAX се налагат неустойки, които по договор са в размер на 90 хил. евро на ден. Газовата връзка трябваше да бъде готова до края на 2021 година.

Капацитетът на IGB е 3 млрд. куб. метра годишно с потенциал за увеличение до 5 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още