IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускането на новата газова връзка с Гърция може да се забави до есента*

Критичната точка за проекта в момента е изграждането на газоизмервателната станция в Комотини

12:58 | 10.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата газова връзка с Гърция (IGB) може да се забави до есента, предупреди изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева по време на уебинар, организиран от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). От ключово значение за реализацията в срок е изграждането на газоизмервателната станция в Комотини, посочи тя.

"Все още гоним срока (за въвеждане в експлоатация - б.р.) 1 юли, но това ще бъде голямо предизвикателство", смята Георгиева и допълни, че натискът от пазара за пускане в експлоатация на връзката също е голям.

Въпреки политическата воля за ускоряване на работата по даването на разрешението за работа в България гръцкият регулатор не дава такива индикации, допълни и бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той припомни, че ICGB внесе искане за сертифициране на проекта и документите се разглеждат едновременно и от българския, и от гръцкия регулатор.

От гръцката институция обаче официално са заявили, че ще имат нужда от четири месеца, за да се произнесат по искането. След това решението на двата регулатора трябва да бъде подадено едновременно за становище в Европейската комисия (ЕК), което вероятно ще отнеме около два месеца.

В тази връзка Иванов предупреди, че е нужно спешно удължаване на допълнителното споразумение за доставка на газ от Азербайджан в алтернативната точка Неа Месемврия, който изтича на 30 юни. По договор България трябва да получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" през IGB.

Към момента 85% от строителните работи по тази връзка са финализирани и на 2/3 от линейната част вече са направени хидротестове. Забавянето в реализацията на проекта е заради забавените доставки на кранове - те са произведени в Китай и доставяни от подизпълнител на строителя AVAX, регистриран в Италия. Пандемията от коронавируса е причината за забавянето, допълни още Георгиева.

В проекта са предвидени две газоизмервателни станции - в Комотини и в Стара Загора. Станцията на българска територия е в "голяма степен на готовност - 75% от планираните дейности". 

На строителя на IGB AVAX се налагат неустойки за неизпълнението на договора за строителство. Компанията ще се опита до май месец да направи тестове с природен газ на трасето, тоест да финализира строителството, а след това идва ред на сертифициращите процедури, които по правило отнемат около три месеца. Ако строителството бъде извършено в заявения срок, ще бъде голямо предизвикателство за месец всички регулатори да дадат "зелена светлина" за газовата връзка, посочи още изпълнителният директор на проектната компания.

Зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова коментира, че се водят почти ежедневно разговори за ускоряване на работата по IGB. Съществуват възможности в случай на нужда да се реализират алтернативни доставки и източници, допълни още тя по повод отраженията на войната в Украйна на газовия пазар у нас.

Теодора Георгиева коментира още, че IGB ще даде възможност за преноса не само на газа от Азербайджан, но дава възможности и за доставки на втечнен газ от терминала в Александруполис и от турския терминал в залива Сарос.

Причината за забавянето на газовата връзка през годините е лошото структуриране на проекта, беше коментирано по време на дискусията. Георгиева припомни още, че в първите години в търговете за резервиране на капацитет нямаше участници. Време беше загубено и при обжалването на обществените поръчки, които са продължили почти година и половина. 

Терминалът в Сарос ще бъде въведен в експлоатация през тази година и трябва да се действа активно за осигуряване на капацитет за преноса от Турция. Бившият директор на "Булгартрансгаз", днес зам.-председател на Българската газова асоциация Кирил Темелков припомни, че свързаността с Турция и в момента е възможна в условия на криза, но няма договорен търговски капацитет.

Той допълни още, че IGB реално е от съществено значение за балканския регион, защото съществуващата връзка с Гърция е напълно достатъчна за България. Капацитетът на Кулата - Сидирокастро е 6,1 млн. куб. метра на ден.

Темелков отбеляза, че голяма част от капацитета на "Балкански поток" е резервиран от "Газпром", но остават малки количества, които се предлагат на пазара за краткосрочни периоди, които също могат да бъдат използвани за диверсификация на газовия пазар в региона.

По отношение на свързаността с мрежата се работи по няколко проекта, сред които газовата връзка със Сърбия, чието строителство на сръбска територия вече започна, както и връзка с Македония, посочи Никола Делев от "Булгартрансгаз". При инвеститорски интерес работата по газовата връзка с Македония ще стартира, допълни той.

Делев коментира още, че е в ход работата по разширението на газовото хранилище в Чирен.

Подобряване на междусистемната свързаност е част от предложенията на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) за намаляване на зависимостта на страната от руския природен газ. Темата влиза в дневния ред на българската енергетика след представянето на плановете на ЕК за намаляване на потреблението на руски газ. От Брюксел смятат, че до края на годината има шанс да намалее с около 2/3, което според експертите е предизвикателство за страната.

Анализатори коментираха по време на форума, организиран от БЕМФ, че България трябва да анализира възможностите за местен добив на газ. 

* Статията е допълнена с коментара на бившия председател на КЕВР Иван Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не се прави на загрижен, копейко, помислено е. Есента е точно навреме преди зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
То хубаво за газовата връзка, но докато липсва терминал за приемане на втечнен газ, ползата е колкото от по-ланския сняг. Някой да си спомня за тази простичка причина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още