IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК вижда възможност компаниите да плащат за руски газ без нарушаване на санкциите

Преди плащането операторите от ЕС могат да заявят ясно, че считат договорните си задължения за изпълнени, когато депозират в евро или долари в Газпромбанк

12:28 | 23.04.22 г. 2
<p>
	Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Компаниите от Европейския съюз може би са в състояние да заобиколят искането на Русия да получава плащанията за газа в рубли, без да нарушават санкциите, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, съобщи Европейската комисия в петък, цитирана от Ройтерс.

Компаниите също така ще трябва да търсят допълнителни условия за трансакциите като декларация, че считат договорните си задължения за завършени, след като депозират неруските валути.

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не заплаща синьото гориво в рубли. През март Путин издаде указ, с който предлага купувачите на енергия да откриват сметки в Газпромбанк, за да правят плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в рубли.

Комисията съобщи по-рано този месец, че указът може да наруши наложените от ЕС санкции, тъй като ще оставят ефективното завършване на покупката, след като плащанията бъдат конвертирани в рубли, в ръцете на руските власти.

В консултативен документ, изпратен до страните членки в четвъртък обаче, Комисията заяви, че предложението на Москва не предотвратява непременно процес на плащане, който да отговаря на санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Съветът на Комисията не е правнообвързващ, но е опит за улесняване на разговорите, докато страните членки измислят как да продължат да плащат за руския газ.

Брюксел отбелязва в документа, че има варианти, които може да позволят на компаниите да продължат да плащат законно за газ.

„Компаниите от ЕС може да поискат от руските си колеги да изпълнят договорните си задължения по същия начин както преди приемането на указа, т.е. да депозират дължимата сума в евро или долари“, се казва в документа.

Все още обаче не е ясна процедурата за осигуряване на изключения от изискванията на руския указ, се разбира от документа.

Преди да извършат плащания операторите от ЕС могат също да заявят ясно, че считат договорните си задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в Газпромбанк, за разлика от по-късно, след като плащането се преобразува в рубли, който процес обаче е в ръцете на руската страна, се казва в документа.

„Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна съгласно правилата на указа“, пише още в документа.

Говорител на Европейската комисия заяви, че компаниите трябва да се придържат към уговорената валута в договорите си с Газпром, 97% от които са в евро или долари.

Санкционният режим на ЕС не забранява на компаниите да откриват сметки в Газпромбанк или да работят с банката за намиране на решение, се казва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Накрая и ще си плати и то два пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ЕК ше изяде и солта и тоягите ... урокът ше бъде научен по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още