IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубли за газ: Валутен трик или прелюдия към спиране на доставките?

Прекъсването на износа на газ едва ли би допринесло за подобряване на и без това тежката прогноза за руската икономика

18:46 | 25.03.22 г. 56
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средносрочното въздействие на вероятното изтичане на мозъци на млади образовани руснаци и липсата на чуждестранни инвестиции може да навреди на потенциала за растеж на Русия за години напред.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Средносрочното въздействие на вероятното изтичане на мозъци на млади образовани руснаци и липсата на чуждестранни инвестиции може да навреди на потенциала за растеж на Русия за години напред. Снимка: архив Ройтерс

Европа вероятно ще плати с рецесия икономическата война с Русия заради конфликта в Украйна. След месец война и ответни западни санкции срещу политици, олигарси, бизнеси и централната банка на Русия тази седмица Москва поиска „недружелюбните“ нации да плащат за газа си в рубли, а не в долари или евро.

Повечето банкери и икономисти все още се чудят как би сработило това и какъв би бил смисълът за страна, за която износът на енергоносители е един от последните ѝ останали източници на крайно необходима чуждестранна валута, пише Ройтерс.

Някои смятат, че това е просто изкуствен начин за поддържане на рублата чрез принудително чуждестранно търсене, което непряко насочва твърди пари обратно към санкционирана централна банка - крайният доставчик на рубли. Така Кремъл се надява да предотврати инфлационен срив, който вече изтри една трета от стойността на валутата тази година.

Други виждат това решение като договорно минно поле и вероятно уловка за усложняване на плащанията, като същевременно се оказва натиск върху европейските вносители на газ, които са най-зависими от Русия - като Германия, Австрия, Унгария и Словакия.

Възможно е и това да е заплаха за предотвратяване на евентуално петролно ембарго на ЕС.

Мнозина се опасяват обаче, че това е претекст за пълно спиране на доставките на газ, ако европейските нации откажат да плащат в рубли - а лидерите на страните от ЕС на срещата си в Брюксел тази седмица настояха, че няма да го направят.

В петък ЕС и САЩ се договориха да увеличат щатските доставки на втечнен природен газ за Европа.

За главния европейски икономист на Barclays Силвия Арданя няма съмнение какво ще се случи по-нататък в този случай. „Ако ми кажете, че доставките на руски газ утре са напълно прекратени, тогава определено ще има рецесия – не само тази година, но и през следващата“, казва тя.

Арданя вече понижи прогнозата си за растеж в еврозоната тази година с 1,7 процентни пункта до 2,4% заради войната в Украйна и последиците от нея. Тя предупреждава, че през второто тримесечие растежът почти ще спре.

Тя не очаква обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) да повишава лихвените проценти тази година.

Арданя подчертава, че 10% спад на общите доставки на газ за индустриите в ЕС ще намали брутната добавена стойност с около 0,7 процентни пункта през следващите тримесечия. Този удар дори не отчита вероятния допълнителен скок на цените на газа и петрола, до който вероятно ще се стигне. Цените им вече нараснаха значително през последната година.

По-рано този месец ЕС очерта плановете си да намали зависимостта си от руски газ с две трети тази година и да сложи край на зависимостта си от доставките на руски горива преди 2030 г.

Отделните държави в ЕС са в различна степен зависими от руските доставки на газ и петрол. Руският газ представлява 8% от брутното енергийно потребление в ЕС и еврозоната, но е до 25% в Унгария, почти 15% в Германия и Италия и само 2% във Франция.

Ефектите върху доверието на домакинствата или бизнеса се компенсират частично от инерцията зад повторното отваряне са икономиката след пандемията и относително здравите пазари на труда.

Без съмнение Европа ще трябва да направи болезнени избори. Това обаче има и потенциални дългосрочни положителни страни, не на последно място в нейната по-голяма сплотеност по отношение на енергийната сигурност и отбрана, фискалната подкрепа и по-честото заемане за бъдещи инвестиции.

„Това ще отнеме време и е малко вероятно да промени икономическите перспективи за 2022 г.“, смятат от Barclays. „Продължаващата война по границите на ЕС, може би дори повече от европейската дългова криза и пандемията, може да даде тласък за по-нататъшна европейска интеграция“, допълват от банката.

А за Русия? Продажбата на газ в рубли може да бъде удар за международната платежна система, доминирана в долари и евро, но прекъсването на износа на газ едва ли би допринесло за подобряване на и без това тежката прогноза за нейната икономика.

Бенджамин Хилгенсток и Елина Рибакова от Института за международни финанси очакват ефектът от войната, санкциите и „самосанкционирането“ на световния бизнес, избягващ порицанието, да доведе до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия с 15% през 2022 г. и още 3% през следващата година – почти заличавайки 15 години растеж.

Според тях средносрочното въздействие на вероятното изтичане на мозъци на млади образовани руснаци и липсата на чуждестранни инвестиции може да навреди на потенциала за растеж на страната за години напред.

Ако прогнозите за свиването на руската икономика се сбъднат, то тя ще отчете понижение и от 11-та в света ще стане 19-та още в края на тази година – страна със 144 млн. души население и БВП, приблизително равен на този на Нидерландия, страна с население от 17 млн. души.

Всеки губи във войната, но някои много повече от други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

56
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
И защо според теб трябва да е в рубли като в договора е евра и долари ? Защо пък не е йена или бг лев :) ?!? Най много да и удвоим таксата за пренос до Сърбия и да се оправят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Я днес износа на ток рекорд почти 2.4г браво ! НЕК прави десетократна печалба ! Почти милиард на месец както се казва върна заема на държавата за оборудването в Белене за 2 месеца. Има и много слънце ще направи яко пачка :) Ако диверсифицира газта и да остави само 15-20 процента на русия перфект :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Най-обичам неграмотен индивид да говори за грамотност. Дали си чувало, неграмотно човече, че думата е предишен, а не преден, говорейки за време? Айдее, безплатното ограмотяване свърши! Да сте ходили в 5-ти клас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Ватенкофф, "преди" и "след", се отчита минимум във времето. То бива да си неграмотен, бива, ама чак толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Коя е тая държава "Украина"? Защо всички копейници сте неграмотни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Този "предния" ти пост някъде след задния ти пост ли е, неграмотно същество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 2
Ариец
преди 2 години
Украина- мирна държава!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Прочее, към темата: Номерът е по-дулбок, отколкото, някои могат да си представят. Ако сега Европа откаже да купува за рубли и откаже дългосрочните договори, в надежда на други източници, какво се получава: Тя НЕ включва навреме (понеже, газът скъп) хранилищата в режим нагнетяване. Губи време, търси другаде газ. Намира нещо но, понеже опитва да заобиколи 40% от източниците си, чак такъв друг дебит, просто няма откъде, + продължава да губи време. Да но, сезоните си текат и неебават от политика, идва лято, трябва нова консумация, няма откъде, и към есента, хранилищата още съвсем празни. Иде следващата зима, и някой клеква (оня дето няма газ и вече година, е в режим на тежък преразход) и склонява да купува от Великая и Могучая. ОК. Русия дава.Но, вече по $4000-$6000++ на 1000 кубика. И всички щастливи: Европа успешно се е самоубила, чичо Сам и другарят Си, доволно потриват ръце, а и Русия, е щедро компенсирана за всички загуби.Ако ТОВА не се случи, черпя по бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Не внимаваш. Прочети ПРЕДНИЯ ми пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
В България, ако има газ и петрол, защо ПДНГ-АД, в пика на техните цени, се влачи по пода? Няма технологии. Русия ли "не дава"? - НЕ, ТЕ НЕ ИСКАТ. И фармацията е добита лично, в нарочен разговор с мажоритаря им, А. Керезов и (тогавашния) им Изп.Директор Пламен Николов. Т.е., не някой друг ние е виновен, а сами. САМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още