IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От юни България ще получава втечнен газ от САЩ на цени под тези на "Газпром"

Украйна спира 1/3 от транзита за Европа, обявявайки форсмажор заради действия на сепаратистите

07:35 | 11.05.22 г. 68
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Петков и Камала Харис.<em> Снимка: Пресслужба на Министерския съвет</em></p>

Кирил Петков и Камала Харис. Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

От юни България ще започне да получава доставки на втечнен природен газ от САЩ на цени, под тези на "Газпром", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Договорката e направена по време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ. 

Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като основните теми на дискусиите са били свързани с войната в Украйна и енергийната сигурност на Европа. 

Случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, е отбелязал българският премиер по време на разговорите си във Вашингтон. Партньорството със САЩ е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на Европейския съюз, е допълнил той.

По-рано през деня премиерът е провел разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата са обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен са коментирали също модернизацията на българските въоръжени сили, както и стабилността и развитието на Западните Балкани.

В края на април "Газпром" спря доставките на втечнен газ за България заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Схемата крие много рискове за страната, а и нарушава санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна, показаха анализите на българските власти. 

България е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативните доставки.

Повечето европейски държави също нямат планове да плащат в рубли и вече има данни, че Русия е върнала плащане на Берлин, но газът за Германия не е спрян. 

Междувременно Украйна спира от днес (11 май) 1/3 от транзита за Европа. От газопреносната компания съобщиха, че доставките от "Газпром" се пренасочват от сепаратистите към два от подкрепяните от Русия региона в източната част от страната, предава Ройтерс. От компанията обаче не дават доказателства за тези действия. 

От "ГТС Украйна" настояват "Газпром" да пренасочи потока през друга входна точка, но от руската компания уточняват, че това не е възможно по технически причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 1 година
А за купони къде да се запишем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Евтинят азерски газ се оказа американски (вероятно идентичен по състав с руския). Но защо не съобщават цената, щом е договорена? Щеше да е силен пропаганден коз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Всъщност на активните САЩофили им се плаща, за да защитават енергично и агресивно висящите на тънки конци измишльотини, които се пробутват ежечасно от "независимите" медии. Измишльотини, които са толкова едностранчиви и безсрамно пропагандни, че дори дълбоко спящите взеха да се усещат и да си задават въпроси. В опит да ги върнат към дрямката, политкомисарите като Dr. Vatnikov нямат почивка. Непрекъснато са на пост и са длъжни да оспорят противоречащите на партийната линия мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Твърде наивно, колега. Тpoл фабриките на Пyттю се занимават с това в цял свят. Или си мислиш, че се финансират по легалните канали и си плащат данъците? :))) Я само виж пряснорегистрираните копейнишки акаунти колко са само тук, да не говорим общо по стотици сайтове и социални мрежи. Ти си прав, че има голяма част безплатни "полезни ***", но платените москали са си тук също, денонощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
unicornblade
преди 1 година
Защо на хората с про - руска позиция им казвате копейници, като е ясно че не им плащат нито с рубли, нито с копейки, че даже и с евро не им плащат заради валутния контрол. Единственият вариант е да им плащат с биткойни, макар че лично аз се съмнявам да им плащат въобще.Русофилството в България се предава с поколенията и се разпространява безплатно и по инерция поне според мен.Ако искате да ги обидите е грозно, а ако наистина мислите че им плащат е наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кисело е грозденцето, нали? И по-кисело ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
vitos
преди 1 година
Новина пусната, за да се радват децата по форумите. И аз мога да обещая да доставя на България двойно по евтина газ от Газпром ... но 5кг. и с 1ст. по - евтина. Иначе ще се радвам да имаме редовни евтини доставки независимо от коя държава са. Но с тази новини не става ясно - Какви количества? За колко време ? И на каква по ниска цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Порката, руската мечка се оказа злобна улична мacтия. И никъде не идва, получава шутове в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ето, първия копейник се престраши, явно инструктажа не е минал добре. Като има нулеви доводи, се почва с типичното отричане, "ама то може да не е вярно", така докато дойде, после ще има "много важно, то знаете ли как бият н.ег.рите" и тн. Жалкарски копейнишки живот, кво да ги правиш, сами са си го избрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
А поръчаните хвърчила кога ще ги получим? Руската мечка идва, няма американски орли. Фу. Караул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още