fallback

"Булгаргаз" предлага с 13% по-ниска цена за газа от 1 юни

В ценовото заявление би трябвало да е отразена цената на втечнения природен газ, който очакваме от САЩ

12:09 | 01.06.22 г. 10

"Булгаргаз" е подал заявление за цената на природния газ от 1 юни, която е с почти 13% по-ниска от цената през май, става ясно от публикация на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на газовия оператор през юни клиентите му трябва да плащат по 141,28 лева за мегаватчас (без таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На 13 май КЕВР утвърди цена от 162,17 лева за мегаватчас за природния газ.

В това заявление би трябвало да е включена цената за двата танкера с втечнен газ от САЩ, след като от 27 април България вече не получава газ от "Газпром Експорт". В него са отразени и други фактори, като например валутният курс на лева спрямо щатския долар.

Втечненият газ беше договорен по време на посещение на премиера Кирил Петков в САЩ. Тогава не беше посочена точната цена на доставката, но беше обявено, че тя не е по-висока от тази на "Газпром".

По план танкерите със суровината трябва да пристигнат в началото и в края на юни. Те ще бъдат разтоварени на терминал в региона, но досега българските институции не уточняват къде точно ще стане това. Най-вероятно втечненият газ ще бъде разтоварен на терминала на гръцкия о. Ревитуса.

Заявлението на "Булгаргаз" е внесено в енергийния регулатор на 31 май и тепърва ще трябва да бъде анализирано от експертите. След това процедурата предвижда открито заседание на комисията, в което да бъде разгледан докладът от работната група, в който ще бъде представена оценката на регулатора по заявените количества и цени.

По наредба тази процедура вече трябваше да е приключила и на закрито заседание днес (1 юни) КЕВР да се произнесе с окончателната цена, по която "Булгаргаз" продава газа на крайните снабдители и на топлофикациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
fallback