IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага с 13% по-ниска цена за газа от 1 юни

В ценовото заявление би трябвало да е отразена цената на втечнения природен газ, който очакваме от САЩ

12:09 | 01.06.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Булгаргаз" е подал заявление за цената на природния газ от 1 юни, която е с почти 13% по-ниска от цената през май, става ясно от публикация на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на газовия оператор през юни клиентите му трябва да плащат по 141,28 лева за мегаватчас (без таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На 13 май КЕВР утвърди цена от 162,17 лева за мегаватчас за природния газ.

В това заявление би трябвало да е включена цената за двата танкера с втечнен газ от САЩ, след като от 27 април България вече не получава газ от "Газпром Експорт". В него са отразени и други фактори, като например валутният курс на лева спрямо щатския долар.

Втечненият газ беше договорен по време на посещение на премиера Кирил Петков в САЩ. Тогава не беше посочена точната цена на доставката, но беше обявено, че тя не е по-висока от тази на "Газпром".

По план танкерите със суровината трябва да пристигнат в началото и в края на юни. Те ще бъдат разтоварени на терминал в региона, но досега българските институции не уточняват къде точно ще стане това. Най-вероятно втечненият газ ще бъде разтоварен на терминала на гръцкия о. Ревитуса.

Заявлението на "Булгаргаз" е внесено в енергийния регулатор на 31 май и тепърва ще трябва да бъде анализирано от експертите. След това процедурата предвижда открито заседание на комисията, в което да бъде разгледан докладът от работната група, в който ще бъде представена оценката на регулатора по заявените количества и цени.

По наредба тази процедура вече трябваше да е приключила и на закрито заседание днес (1 юни) КЕВР да се произнесе с окончателната цена, по която "Булгаргаз" продава газа на крайните снабдители и на топлофикациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 1 година
От разумните, а не от празноглавите русофили. Русия (СССР) никога не е била приятелски настоена към България, за нея сме били винаги като колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
Със сигурност LNG ще бъде доставен на терминала Ревиатуза, доколкото това е единствения терминал в Гърция, а в България ще дойде на връзката Кулата Сидирокастро. Интересно, какъв капацитет от терминала ще бъде предложен на България от страна на Гърция? Другото любопитно е, че в момента двете държави потребяват приблизително около 8.7-8.8 млрд. куб. метра природен газ годишно / Гърция - 5.7, България - 3-3.1 /, всяка от двете има договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. метра газ, а в същото време Ревиатуза след разширението има капацитет от 6.9 млрд. куб. метра. Тоест, Азербайджан и Ревиатуза могат да покриват потреблението на двете страни без доставки от страна на Газпром, още повече, че при Комотини IGB има капацитет за транзит от 3 млрд., респективно този газ може да достига до България без проблем. Реално Газпром няма да е нужен нито на Гърция, нито на България. А филма става още по-цветен за Газпром в края на 2023г., когато ще заработи LNG терминала в Александруполис с общ капацитет от 7.5 млрд. куб. метра. В това дружество Булгаргаз притежава 20%, т.е. можем да увеличим и потреблението у нас. А Гърция съвсем очевидно ще се опита да спечели, като използва тези два терминала, за да транзитира през България за ЕС природен газ. И черешката на тортата е проекта за трети терминал в Коринт, а предвид газопреносната система у нас, която може да транзитира до 30 млрд. куб. метра, то природния газ от този бъдещ терминал също ще преминава през България. В тази връзка, уместно е да ползваме изразните средства на Дмитрий Медведев и да се обърнем към Газпром с думите "Просто денег нет сейчас. Вы держитесь здесь, вам всего доброго, хорошего настроения и здоровья!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
toto 2
преди 1 година
Вие от кои сте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
няма и да коментира... на тях им спускат линкове към стати които трябва да коментират! Не ти ли е направило впечатление че новорегистрираните коментират смао определени статии! ... тук ще се появят само фрилансерите като Импа, тоест естествено проссссите дето не са на заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
penman
преди 1 година
Проруската плесен още не е коментирала?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
айде, дойде първата партида евтин газ! ... замириса на свобода от русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
опс две станали докато пиша ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Добре е да сме независими от Русия, а и от други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Цъкнали са ти едно минусче ... :))) ... за друго нямат думи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
Копейници? Коментари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още