fallback

Кирил Петков проверява какво бави диверсификацията на горивото за АЕЦ "Козлодуй"

В АЯР не очакват резултати от анализите на Westinghouse до края на тази година

15:04 | 27.07.22 г. 7

Премиерът в оставка Кирил Петков посети АЕЦ "Козлодуй" в опит да намери отговор какво бави процеса на диверсификация на горивото за АЕЦ "Козлодуй",  става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. По време на визитата си той е разговарял с представители на централата и на американската компания Westinghouse, която е един от доставчиците на алтернативно на руското ядрено гориво.

Плановете за диверсификация на горивото са още от 2012 година, са коментирали от централата пред Петков. По тях обаче не е работено до 2018 година. През 2021 година АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с шведското звено на Westinghouse, по силата на който се извършват анализи за възможността гориво на компанията да бъде използвано за пети блок на централата.

Тези анализи обаче още не са готови и в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не очакват да им бъдат представени до края на тази година. По време на изслушване в енергийната комисия председателят на агнецията Цанко Байчийски коментира, че институцията може да спести средства по проекта за диверсификация, тъй като няма докладите. От резултатите в тях зависи дали ядреният регулатор ще даде разрешение за използването на горивото в блока.

В момента двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй" са заредени с руско ядрено гориво, доставяно от дъщерната компания на "Росатом" - ТВЕЛ. В първите месеци на войната в Украйна министърът на околната среда Борислав Сандов коментира, че централата ни има гориво за година и половина напред. Днес (27 юли) обаче премиерът Кирил Петков коментира, че очаква конфликтът в Украйна да продължи пет години и затова и България трябва да има алтернативи.

Към този момент нито ЕС, нито САЩ са наложили санкции срещу ядрения сектор на Русия. От октомври обществените поръчки в ЕС, сключени с руски компании, ще бъдат прекратени, но Брюксел предвиди и изключение, което касае именно доставките на ядрено оборудване и гориво.

Русия доставя ядрено гориво за няколко централи в Европа - в България, Чехия, Словакия, Словения, Украйна, Унгария и Финландия.

аец

Източник: Bloomberg

В момента в Европа изцяло с гориво на Westinghouse работи един от блоковете на Запорожката АЕЦ в Украйна. Централата беше превзета от руски военни в началото на войната, но на този етап украинската "Енергоатом" все още контролира процесите в централата. В началото на юни компанията подписа договор с Westinghouse за покупка на гориво за всичките си реактори, както и за изграждането на нови. Имаме нужда от модернизация на ядрения сектор, обясни министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушенко, цитиран от Ройтерс.

В последните месеци американската компания подписа договори за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Темелин" в Чехия, където ще работи съвместно с френската Framatome, както и с шведската Vattenfall. И за двете централи доставките ще започнат през 2024 година.

АЕЦ "Темелин" е собственост на CEZ Group и е с два реактора от типа ВВЕР 1000, тоест като тези в Козлодуй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
fallback