IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са успешните стратегии за привличане на инвестиции в България?

С поредна среща със студенти Investor.bg отбелязва 15-та си годишнина

14:46 | 09.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лекия на Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Лекия на Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков. Снимка: Investor.bg

Кои са факторите, от които зависи привличането на инвестиции в българската икономика? Това бе темата на дискусия, организирана от Investor.bg  в УНСС като част от поредицата срещи със студенти, с които компанията отбелязва своята 15-та годишнина.

"Искаме да споделим нашия опит и да разкажем как се сбъдва българската мечта. Целта на дискусиите е вие, младите хора, да задавате въпроси към тези, които са успели. Успехът се случва тук и сега, стига човек да е последователен и да има кураж", заяви пред младите икономисти  Георги Бисерински, изпълнителен директор на Инвестор БГ.АД.

Николай Василев, изпълнителен директор на „Експат Капитал“, представи своята гледна точка за основните фактори, допринасящи за успеха на страната - членството в ЕС и НАТО и валутния борд. Той отбеляза, че за  България е изгодно възможно най-скоро да влезе в еврозоната, но през последните години политиките на страната я отдалечават от тази цел. България рано или късно трябва да стане и част от Шенген.

"Едно от малкото ни предимства за привличане на инвеститори са ниските преки данъци. Ако това го нямаме, интересно защо някой трябва да инвестира точно в България. Друг важен фактор е кредитният рейтинг на страната. Посоката, в която се развиваме, не предполага повишаването му, а има риск и от бъдещо понижаване", каза Николай Василев.

Той се обяви срещу тезата, че бюджетният дефицит е предпоставка за растеж. Напротив, дефицитът единствено създава хаос в икономиката, увеличава дълга, създава кризи и държави като Гърция "финишират грозно", посочи той. 

Много от държавите са постигали най-добрите си икономически резултати в годините на бюджетен излишък, изтъкна още икономистът.

"За пенсионния модел се говори много. Ако искате някога да разчитате на държавна пенсия, трябва всички да работим здраво, да си плащаме данъците и осигуровките, да останем в България и накрая да не получаваме много голяма пенсия", каза той на младите хора.

Като друг важен фактор Василев посочи премахването на регулаторните режими, за което правителствата трябва да имат "силна воля и здрава ръка". Като други фактори той очерта капиталовите пазари и образованието.

Има още много неща, които да направят университетите, бизнесът и управляващите, за да направят образованието по-конвертируемо и по-съответстващо на това, което работодателите очакват. В съвременния свят един от най-ключовите въпроси е колко езика знае човек. Ако някой смята, че може да бъде успешен, без да знае езици, това е загубена кауза, каза Василев.

Той посъветва студентите да ходят на стажантски програми, за да не се окаже при дипломирането, че има много по-добри от тях на пазара на труда.

Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 7 години
1. ефтино пиене2. дискотеки работещи и през седницата3. дашни девойки, които биха направили ВСИЧКО щом е с чужденец 'бизнесмен'останалото са подробности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Трябва ни съдебна система! Нищо повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Прокуратура мейд ин Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Плоският корпоративен данък ограбва България защото повечето фирма са чужди и изнасят печалбата ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 Стратегията за която говоря е проста - осветляване на икономиката и спиране на кражбите от бюджета ,и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвесторат в точни опред.неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085тоест ако това не се разбира значи трябва да си скъсат дипломите по икономикаИнвеститорите не са шарани и затова Дянков искаше да вкарат плоският данък в Конституцията ,и затова сега една от причините за сключването на търг.споразумение(ТTIP) е да могат фирмите да съдят държавите ако вдигат данъците и миним.заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още