IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ARTEFAKTI - бижутерска съкровищница в сърцето на града

Как един микробизнес за дизайнерски бижута си създава лоялни клиенти и преживява Covid кризата без съществени сътресения

14:48 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Vivacom</em></p>

Снимка: Vivacom

На номер 55 на пъстрата софийска улица „Цар Симеон“ ще се натъкнете на просторно място, боядисано в бяло, където се случва истинската бижутерска магия. Там се помещава малкият бизнес ARTEFAKTI – студио, в което се правят артистични съвременни бижута, неговия шоурум и мястото за продажби на тези съкровища.

Зад ARTEFAKTI стои Атанас Константинов, който казва, че прави бижута откакто се помни. „В началото моите бижута бяха изкуство, бяха част от моето образование. След това реших да направя бранд, не толкова за да се представям като самосиндикален художник и дизайнер, а по-скоро да създам организация, която да бъде нещо повече от моите две ръце. Представях си го като структура, която може да функционира без мен, но това се оказа предизвикателство и почти невъзможно“, споделя Константинов. Днес обаче нарича ARTEFAKTI микробизнес, защото фирмата се движи от него, а в студиото му помага още един човек.

ARTEFAKTI е плод на желанието на Атанас да прави това, което харесва и да се опитва да изкарва пари от него.  „Моята инициатива е начин да се самоиздържа това, което обичам да правя, да мога да го правя колкото се може по-дълго време и колкото се може по-добре“, споделя той, подчертавайки, че онова, което му дава този микробизнес, е автономност каквато не би получил другаде.

Снимка: Vivacom

За Атанас бижутата не са инвестиция, а „някакъв вид увековечаване на момент или етап от живота“. Шегува се, че е в "разкошния бизнес" и се старае да създава бижута, които да бъдат трайни и да подлежат на доживотна поддръжка. Изработката на един пръстен може да отнеме между няколко часа и няколко седмици. Дизайнът е творчески процес, който не познава времеви граници. Съгласуването на дизайна с клиентите при поръчка също може да се проточи.

От галериите до ул. „Цар Симеон“ 55

Преди да поеме по пътя на предприемачеството, Атанас Константинов залага на продажби през популярни в чужбина галерии. „До 2010 г. беше нормално такива като мен да продават в западния развит свят и да се наслаждават в разликата в стандарта“, споделя бижутерът. Вдъхновен от опита на свои преподаватели в Националната художествена академия и известни български бижутери, той започва да търси път навън. В крайна сметка започва работа с пет чуждестранни галерии – три в Германия, една в Белгия и една в Канада. През тях преглага свои бижута, които поради факта, че са „по-гръмки“ от останалите в галериите, се продават по-бавно. След като галерията прибере комисиона, а след това държавата прибере данъците, сметката не се оказва толкова добра. Въпреки че работата с галериите предполага много пътувания, срещи с галеристи, клиенти и бохемски начин на живот, Атанас разбира, че всичко това е почти несъвместимо със семейния живот. Така през 2015 г. основава ARTEFAKTI със собствени средства.

В началото му се иска да създаде витрина на продуктите си, но под формата на магазин, изкарвайки ги от галерийните пространства. Магазинчето се появява в сърцето на столицата, ул. „Ангел Кънчев“, като едновременно служи за показ на портфолиото на твореца, но и като склад за обслужване на поръчки. Този търговски обект просъществува до 2020 г., когато ARTEFAKTI се мести в днешния си дом. Тук Атанас и помощничката му Мария развихрят въображението си. Константинов се грижи изцяло за бизнес частта, но също така и за дизайна, докато Мария посвещава времето си на физическата изработка на бижутата.

Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още