fallback

Нареждане на японски регулатор дръпна цената на биткойн надолу

Агенцията за финансови услуги нареди на най-голямата крипто-борса в страната да замрази създаването на нови акаунти, докато подобри борбата с прането на пари

22:00 | 22.06.18 г. 4

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на биткойн намаля с над 5% в петък, след като японският финансов регулатор нареди на няколко борси за криптовалути да подобрят практиките си спрямо прането на пари, съобщава CNBC.

Дигаталната валута се търгуваше на цена от 6255 долара към 16,13 ч. българско време, като падна под прага от 6400 долара за първи път от около седмица, според данни на CoinDesk.

След нареждането на Агенцията за финансови услуги в Япония bitFlyer, най-голямата крипто-борса в страната, замрази създаването на нови акаунти, докато подобри бизнеса си, особено по отношение на мерките за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма.

„Нашето ръководство и всички служители са единни в разбирането си колко сериозни са тези проблеми и колко сериозни сме ние в нашия отговор“, съобщи bitFlyer в комюнике, публикувано на сайта й.

Биткойн

„За да максимизираме усилията си към създаване на подходяща услуга и разрешаване на установените проблеми, временно замразихме създаването на акаунти за нови клиенти по наша собствена воля, допълни същият източник. Агенцията даде същото нареждане на други пет борси за криптовалути, след като откри слабости в борбата им с прането на пари.

„В дългосрочен план се създава по-добра екосистема и се гарантира, че това е легитимен клас активи“, заяви Брайън Кели, основател и главен изпълнителен директор на компанията BKCM. „Това е част от гарантиранцията, че крипто-борсите са на висота“, допълни той.

Кели обаче посочи, че в краткосрочен план мярката ще намали притока на нови капитали към най-голямата борса за криптовалути на най-големия пазар за търговия с биткойн. Търговията с криптовалутата в японски йени съставлява над 60% от ежедневните обеми с дигиталната валута, сочат данни на CryptoCompare.

Биткойт пострада от липсата на нови купувачи през 2018 г. Пазарната капитализация на дигиталната валута намаля с близо 50% от януари насам, по данни на CoinMarketCap. Биткойн загуби над половината от стойността си тази година, след като достигна близо 20 хил. долара през декември.

Японските регулатори са на предни позиции в регулацията. Япония беше първата страна, която създаде национална система за регулиране на търговията с криптовалути, след като борсите й преживяха няколко пробива, отразени широко в медиите.

През март японските регулатори принудиха няколко крипто-борси да спрат изцяло работа след кражбата на дигитална валута на стойност 530 млн. долара от борсата Coincheck и отправи предупреждение към хонконгската компания Binance заради това че работи в страната без лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
fallback