IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Днешните инвеститори в биткойн имат дългосрочна стратегия

Докато централните банки продължават да печатат пари, посоката на криптовалутата ще бъде нагоре, коментира Владислав Драмалиев

20:01 | 30.12.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн същестува от 11 години и е доказал многократно своите преимущества. Но това, което предизвика рекордното рали в цената му, е безпрецедентното печатане на пари от страна на централните банки и самият Covid, който дигитализира живота ни и накара както непрофесионалните, така и институционалните инвеститори да се чувстват по-комфортно в дигиталните активи. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", в предаването "В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Налице е действителен институционален интерес към биткойн. Майкъл Сайлър от MicroStrategy инвестира двукратно в токена, като общата сума на инвестицията възлиза на 1 млрд. долара. Square направи същия ход с около 100 млн. долара. Още повече Grayscale Bitcoin Trust увеличи дигиталните си активи на около 2 млрд. долара и не на последно място PayPal разреши ползването на криптовалутата за разплащане", посочи анализаторът.

Според Владислав Драмалиев биткойнът все още не е достигнал целта, заложена в "Бялата книга" - да бъде средство за разплащане. 

"Докато пазарната капитализация не достигне определени нива и волатилността не се намали, няма логика в момента той да бъде използван като средство за разплащане поради резките промени в стойността му. Именно поради тази причина той ще продължи да бъде само средство за хеджиране", допълни директорът на фондация "Битхоуп".

"Разликата между сегашните пикове и тези през 2017 година се изразява във факта, че днешните инвеститори в биткойн имат много "по-здрави ръце", т.е. инвестират в дългосрочен аспект и запазват вложенията си и при спадове, а не спекулират краткосрочно с дигиталния актив за бърза печалба".

Гостът прогнозира, че ако има корекции, то те ще бъдат по-скоро минимални и краткотрайни, тъй като предствавянето на криптовалутата е обратнопропорционално на фиатните пари.

"Докато централните банки продължават да печатат пари, посоката на биткойна ще бъде нагоре, тъй като много инвеститори се притесняват от инфлация на долара и еврото, а при биткойн това е невъзможно", каза Драмалиев.

В разговора беше засегна и темата за регулаторния натиск върху криптопазара, като според директора на фондация "Битхоуп" институциите винаги се активизират, когато една дигитална валута започне да привлича внимание, провеждайки "чистка на пазара" и остранявайки тези проекти, които са централизирани и под някаква форма заблуждават пазарните участници.

"Рипъл никога не е бил децентрализирана. Валутата е изцяло централизиран корпоративен проект. Тя може да е първата в радара на финансовите регулатори, но няма да бъде и последната. Точно този тип проекти изчезват първи и ако стойността от тях не е напълно изгубена, се акумулира от по-обещаващите. По този начин фунционира еволюцията в криптопространството и тя ще продължи занапред", смята анализаторът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
хаха ... психо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Баламурник, изобщо наясно ли си, че не е задължително да купуваш цели биткойни, а може каквато част искаш??! Гледай си козите и не се обаждай по икономически теми, чакай си там статия за Малкото Пу да излезе или нещо за ЕС, че са поплюеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Правителствата никога няма да оставят криптовалутите без регулация - казвам го за огромно съжаление... Въпрос е на време е биткойна да бъде ударен от някоя регулация като например изискване да се регистрира като финансов инструмент... Отделно остават съмненията за манипулиране цената на биткойн чрез уж стабилната криптовалута тедър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
лапник , ти знаеш ли колко струва 1 биткойн днес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Масовия "инвеститор" от нов тип в биткойн няма никаква стратегия, просто е дочул от "негови хора", "дето ги разбират тия неща", че биткойна яко ще расте и взел малко през някоя платформа.При първото огъване надолу или слух, е продал веднага и дотук му се приключва с "дългосрочната инвестиция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още