IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори проверяват Binance заради търговия с фондови токени

Криптоборсата трябва да изясни дали това са ценни книги, или деривати, като може да се наложи да подава проспекти за тях

17:43 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Европейските регулатори проверяват дали Binance, една от най-големите борси за криптовалути в света, е спазила правилата за пазара на ценни книжа при стартирането на търговия с фондови токени, съобщава FT.

В нова инициатива, стартирала миналата седмица, Binance казва, че позволява на потребители извън САЩ, Китай и Турция да „търгуват акции чрез криптомонети“ с токени, които „представляват дял в акционерно дружество“. Този ход е един от най-значимите опити дигиталната валута да заеме водещо място на един специализиран и силно регулиран пазар.

Чънпен Джао, главен изпълнителен директор на Binance, коментира, че когато стартират токените, те ще „демонстрират как можем да демократизираме трансфера на стойност по-безпроблемно, да намалим разходите за достъпност, без да правим компромис за изпълнението на законовите изисквания или сигурността“.

Регулаторите искат да определят дали токените отговарят на правилата, регулиращи прозрачността и корпоративното оповестяване.

Органът за финансово поведение на Обединеното кралство посочва в изявление пред Financial Times, че „работи с фирмата, за да разбере продукта, регулациите, които могат да се прилагат за него, и как се предлага на пазара“. Институцията допълва, че „фирмите и техните висши управленски екипи са отговорни за определянето дали техните продукти и услуги попадат в обхвата на Органа“.

Германският регулатор BaFin отказва да коментира потенциално разследване на платформата за акции. „Не можем да коментираме конкретния случай поради задължения за поверителност“, казва институцията. „По принцип обаче се прилага следното: ако токените са прехвърляеми, могат да се търгуват на криптоборса и са оборудвани с икономически права като дивиденти или разплащания в брой, те представляват ценни книжа и са обект на задължение за публикуване на проспект“, допълва се в становището на регулатора.

Binance коментира пред Financial Times, че фондовите токени са продукт на CM-Equity и са в съответствие с правилата на ЕС за пазарите Mifid II и банковите разпоредби на BaFin. CM-Equity е регулирана инвестиционна група със седалище в Мюнхен, която обработва сделките с токени.

„В момента потребителите купуват и продават само жетоните от и към CM-Equity AG, което не изисква проспект“, казва борсата.

Токените Binance са предназначени да проследяват ефективността на акциите на компаниите, които представляват, но струват само малка част от цената на акциите. Инвеститорите могат да търгуват с токени на Binance, които засенчват американския производител на електрически автомобили Tesla и конкурентната криптоборса Coinbase. Сделките са подкрепени от „портфейл от базисни ценни книжа“.

Binance казва, че потребителите имат право и на „икономическа възвръщаемост“ от притежаването на акциите, включително потенциални дивиденти.

Борсата обаче не предоставя официален инвестиционен проспект, който би бил необходим, ако се счита, че фондовите токени представляват „ценни книжа“ съгласно европейските разпоредби. CM-Equity казва, че продуктът е съвместим с Mifid II и работи като сертификат за обмен на обща възвръщаемост.

Проспектът не е необходим, тъй като токените не могат да се прехвърлят на други клиенти и обикновено се уреждат в собствената криптовалута на Binance, а не в брой, добавя компанията. Токените не предоставят същите права на глас, които биха получили притежателите на акции, допълва Binance.

Юристи посочват, че регулаторният статус на токените е сива зона, тъй като Binance не посочва ясно на уебсайта си дали те са ценни книги, или деривати.

Германските регулатори са отворени за развитие на пазарите на дигитална валута и акции, като позволяват борсово търгувани продукти, които проследяват криптовалути като биткойн, на Deutsche Börse.

В скорошно интервю за Bloomberg Джао казва, че групата е „много регулирана“. Компанията няма официално седалище, а по-скоро има „голям брой регулирани образувания в множество юрисдикции, в които оперираме“.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптовалути виж още

Коментари

Финанси виж още