fallback

Цената на биткойна отново е в хаос заради Мъск

По-рано цената на криптовалутата достигна 42 185 долара – най-ниското равнище от февруари

13:38 | 17.05.21 г. 19
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна успя да възстанови част от загубите от уикенда, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск уточни, че компанията му не е продала своите токени. По-рано през почивните дни коментари в Twitter намекнаха, че производителят на електромобили може вече да се е разделил с дела си.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя на цена от 45 377,05 долара минути преди 12 ч. в понеделник, след като по-рано Мъск написа в Twitter: „За да изясня спекулациите, Tesla не е продавала никакви биткойни“. По-рано цената на монетата достигна до 42 185 долара – най-ниското си равнище от февруари насам. Все още обаче тя е и с 20 хил. надолу спрямо рекорда си от април.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Главният изпълнителен директор на Tesla прекара последните няколко дни в спорове в социалните мрежи с критици на неговото решение компанията да спре да приема плащания с биткойни заради ефекта върху околната среда. В неделя милиардерът се съгласи с публикация, която посочва, че Tesla трябва да се откаже от инвестицията си в биткойни, която е в размер на 1,5 млрд. долара. Това допълнително помрачи настроенията на криптопазара на фона на понижения при други водещи монети, като етер и доуджкойн.

Съобщението от началото на февруари, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, изпрати цената на криптовалутата до нов рекорд и даде гаранции за надеждността ѝ в корпоративния свят.

Но миналата седмица Мъск успя да изтрие близо 10 хил. долара от цената на монетата само за няколко часа с решението да спре приема на биткойни за автомобили на компанията си. В същото изявление той подчерта, че Tesla няма да продава притежанията си в криптовалутата.

Доуджкойн

Развитието около биткойна се случва на фона на подчертания интерес на Мъск към друга криптовалута, набираща все повече популярност – доуджкойна. Самият той заяви, че работи с разработчици на доуджкойн за подобряване на ефективността на трансакциите.

Отговаряйки на критики срещу неговата позиция за биткойна в събота, Мъск написа: „Неприятни коментари като този ме карат да заложа всичко на доуджкойна“.

Към 12 ч. българско време криптовалутата, започната като шега, поевтинява с близо 6% до 0,502395 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
fallback