IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на добив на биткойни се приближава до нови рекорди

Сред основните причини са и по-добрите изчислителни машини, необходими след преместването на мнозинството от копачите от Китай

19:10 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Размерът на изчислителната мощ, използвана за добив на нови монети биткойн е нараснала до почти нов рекорд на фона на миграцията на миньори след ограниченията в Китай.

Т. нар. хаш мощност (мярка за това каква изчислителна сила в секунда се използва за добив на токени – бел. ред.) е нараснала до 172 млн. терахаша в секунда, което е най-високото равнище от май насам, показват данни на Blockchain.com, цитирани от Financial Times. Увеличението означава, че дигиталните миньори са посветили по-голям изчислителен ресурс за решаване на математическите задачи, за които са възнаграждавани с биткойни.

Миньорите се придвижват и на нови географски ширини от май, когато китайските власти ограничиха добива заради голямата консумация на енергия.

Средната седемдневна стойност на хаш мощността. Графика: FT

В момента САЩ са най-големият дом на компютри за добив, показват данни на Кеймбриджкия център за алтернативни финанси.

Бързият темп на възстановяване сигнализира трудностите, пред които са изправени властите при регулирането на мобилната криптовалутна индустрия.

„Забраната на Китай за добива само предизвика географска промяна… Гледаме на (този) ход към други страни, включително Канада и САЩ, като нетно положителен“, т.е. компаниите връщат повече на обществото, икономиката и околната среда, отколкото вземат, посочва Джейсън Залуски от Hut 8 Mining Corp.

Географската смяна отключи лавина на печалби за компаниите за добив в страните, където се преместиха копачите в търсене на по-евтина електроенергия като САЩ, Исландия, Норвегия и Канада.

Миньорите играят ключова роля на криптопазара не само защото добиват нови монети, но и защото гарантират сигурността на основната технология, която разчита на мощни компютри за решаването на математически задачи. Силната хаш мощност е сигнал, че е по-трудно да се уязви криптомрежата.

Но въпреки възстановяването след мярката на Пекин, решението има траен ефект, тъй като без него темпът на производство би бил дори още по-голям. Според Bitfury, една от най-големите компании за добив на биткойни, хаш мощността сега е „далеч под това, което можеше да бъде, ако не беше развитието в Китай“.

По думите на Сам Доктор, главен стратегически директор на Bitooda, прогнозите от предходната година за 198 млн. терахаша в секунда към края на 2021 г. са били прекалено завишени и сега месецът е по-вероятно да приключи на равнище между 180 млн. и 190 млн. терахаша в секунда.

Но блокирането на индустрията в азиатската държава принуди компаниите да преминат към по-ефективно оборудване, което на свой ред стимулира хаш мощността.

„По-голяма част от възстановяването се дължи на включването на ново поколение оборудване, а не на преместване на оборудването от Китай, където голяма част от оборудването бе твърде неефективно, за да се поддържат операциите на новите места“, посочват още от Bitfury за FT.

Действията на Китай станаха причина за нова порция поевтиняване на основните криптовалути. Цените обаче успяха да се възстановят през есента, но последните новини около новия омикрон щам на коронавируса донесоха нови понижения.

В четвъртък към 19 ч. българско време биткойнът е на цена 48 645 долара, като за последните 24 часа поевтинява с 3,69%. При етера и солана спадът е съответно 4,4% и 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още