IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доуджкойнът поскъпва с 25% покрай еуфорията около сделката за Twitter

Към 9 часа българско време токенът се разменя за 0,160670 долара

09:45 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Доуджкойн – дълго време една от любимите криптовалути на предприемача Илон Мъск, поскъпва с над 25% във вторник, след като стана ясно, че милиардерът купува Twitter Inc.

В движението си нагоре цената на мемекойна достигна до 17 цента. Към 9 часа българско време токенът се разменя за  0,160670 долара, което е ръст от 25,9%, показват данни на CoinDesk.

Цената на доуджкойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Водещите криптовалути поскъпват във вторник. Биткойнът отново се разменя за над 40 хил. долара, прибавяйки към цената си над 4%. Етерът поскъпва с 5,3% до малко над 3 хил. долара. Тера прибавя към цената си над 6%, а рипълът - близо 3%.

През януари Мъск заяви, че доуджкойнът ще може да се използва за покупка на стоки от фен магазина на Tesla. Преди това собственикът на автомобилопроизводителя многократно е подкрепял криптовалутата, стимулирайки цената ѝ в социалната мрежа, припомня Bloomberg.

„Илон открито подкрепяше доуджкойна и по-рано е говорил благосклонно за токена“, коментира Тъон Хън, главен изпълнителен директор на криптоинвестиционната фирма Satori Research. „Пазарът очаква, че той може да включи доуджкойна като платежна система, оттам и този подем“, допълва той.

Мъск е един от първите големи корпоративни привърженици на дигиталните валути, помагайки значително за набирането на популярност на доуджкойна, създаден като шега през 2013 г.

„Това до голяма степен е спекулация, доколкото ми е известно, Илон не е говорил за планове за интеграция на доуджкойна“, казва Ноел Ейксън, мениджър в Genesis Global Trading. „Но възможността, дори и да е далечна, е достатъчна, за да развълнува трейдърите за потенциалните ръстове при приемането на доуджкойна“, допълва той.

Мъск е успявал да задвижи криптопазара и друг път. През февруари 2021 г. Tesla обяви, че е купила биткойни за 1,5 млрд. долара и може да започне да ги приема като платежно средство, което доведе до бурно поскъпване както на акциите на компанията, така и на криптовалутата. Изпълнителният директор обаче бързо се отказа заради притеснения за енергоемкостта на биткойна и това на свой ред доведе до разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още