IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter прие офертата на Илон Мъск

"Искам да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции", заяви милиардерът

22:14 | 25.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бордът на директорите на социалната платформа Twitter прие предложението на милиардера и предприемач Илон Мъск за закупуване на компанията, съобщава CNBC.

„Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“, посочва Мъск в съобщение, в което се обявява сделката на стойност 44 млрд. долара.

„Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да повиша доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора. Twitter има огромен потенциал – с нетърпение очаквам да работя с компанията и общността на потребителите, за да го отключа”, добавя изпълнителният директор на Tesla Inc. и най-богат човек на планетата. 

Сделката е единодушно одобрена от борда на компанията и се очаква да бъде завършена по-късно тази година. Мъск си осигури 25,5 млрд. долара дълг и ще предостави около 21 млрд. долара собствен капитал за финансиране на сделката.

По-рано в понеделник стана ясно, че Тwitter е започнал преговори относно офертата на Мъск. Много от акционерите в компанията призоваха ръководството да не пропуска възможността за сделка, след като стана ясно, че предприемачът е осигурил нужното финансиране на трансакцията.

По-рано Мъск подчерта, че това е неговата „най-добра и окончателна“ оферта за придобиването. Въпреки това бордът на компанията реши да разговаря с него за събиране на повече информация за това дали той ще може да завърши сделката, или дали ще са възможни по-изгодни условия за придобиването.

Пазарната капитализация на Twitter се оценява на 39,50 млрд. долара към април 2022 г., с което компанията се нарежда на 441-о място по борсова стойност.

Инвеститорите в Twitter ще получат по 54,20 долара за всяка акция в компанията, която притежават. Цената е с 38% по-висока от стойността на акциите при приключване на редовната търговия на 1 април, последния работен ден преди Мъск да разкрие своя дял в Twitter, което предизвика бурното им поскъпване.

Мъск, един от най-популярните и активни потребители в Twitter с повече от 83 млн. последователи, започна да увеличава своя дял в компанията през януари. До март той засили критиките си към Twitter, твърдейки, че алгоритмите на компанията са предубедени и емисиите са претрупани с автоматизирани нежелани публикации. Той също така предположи, че ръстът на потребителите на Twitter е надуван от ботове. След като отхвърли поканата да се присъедини към борда на компанията, на 14 април той предложи да свали Twitter от борсата, заявявайки, че ще направи платформата бастион на свободата на словото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 1 година
белким поне в туитър се разчисти от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
forexar
преди 1 година
Лъч надежда за свободното слово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още