IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането на етериума ли е двигателят на сегашното криптопоскъпване?

Предложената дата за прехода от протокола Proof-of-work към Proof-of-stake сигнализира връщане към оптимизма на криптопазара

10:46 | 22.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Етерът - втората по големина на пазарната капитализация криптовалута, поскъпна с 45% само за последната седмица, задминавайки повечето други активи, на които бихте могли да заложите. Може би има лесно обяснение за всичко това, пише Даниел Кун за CoinDesk.

Трейдърите стават все по-бичо настроени, докато групата от разработчици на блокчейна етериум приближават към завършването на неговото многогодишно и свръхсложно подобрение.

Натаниъл Уитимор, влиятелен подкастър и отдаден наблюдател на индустрията, предполага точно това в последния епизод на подкаста си „The Breakdown“. В Twitter, Discord и на всички други места, където хората обсъждат криптовалути, има растящо признаване, че може би именно т. нар. сливане движи пазарите.

Ралито започна миналата седмица, след като разработчикът на етериум Тим Бейко предложи 19 септември като дата, на която мрежата най-накрая да премине от енергоемкия модел на работа Рroof-of-work към по-екологичния Рroof-of-stake.

Събитието, на което Бейко направи изказването си, както отбеляза Уитимор, е белязало „завръщане на оптимизма“ на криптопазарите след продължил месеци период на потиснати цени. В допълнение сливането запълва и „повествователната празнота“ – историите, които хората в криптосредите си разказват за това как тази технология променя света.

Полезността на този вид разговори

Наративите са полезни за хора, които да координират действията си в рамките на споделени вярвания. Но те също така могат да бъдат и опасни илюзии – също както идеята на съоснователя на Three Arrows Capital Су Джу за „суперцикъла“ (идеята, че последното крипторали е устойчиво).

Безброй фирми наляха капитал в хедж фонда на Джу отчасти заради именно тази идея само за да видят накрая как той се срива под тежестта на няколко лоши сделки и охлаждането на криптопазара като цяло.

Има обаче някои причини за оптимизъм за етериума: основното е, че сливането ще е най-усъвършенстваното подобрение в 14-годишната история на дигиталния актив. Това ще премести етера в една по-екологична среда и ще подобри функционирането на най-използвания блокчейн. Също така може да постави криптовалутите в новините и то в добра светлина.

Други виждат структурни причини за това как сливането може да стане катализатор за ръста на цените. Подобрението е структурна промяна на това как етериумът може да бъде използван – възнаграждавайки притежатели, които имат дял в мрежата. Промяната дори би могла да създаде подобен на този при биткойна дефлационен натиск, който допълнително да е от полза на притежателите на етер. В този сценарий хората, които купуват етер, може да започнат да гледат на него повече като на инвестиция, а не на средство за търговия.

Все пак рискована търговия

Надеждите са, че последната дупка в търговията няма да продължи дълго. Сливането представлява кулминацията на години работа, безброй използвани мозъчни цикли, почти неизмерим брой тестове на мрежата и ангажимента на най-големия защитник на етера не само да подобри мрежата, но и да гарантира, че може да устои на изпитанието на времето.

Това е историята, която хората биха могли да прегърнат. Но е важно да признаем, че това събитие все още носи риск за търговията и налице са дългосрочни регулаторни и технологични рискове, пред които криптовалутите са изправени.

Уитимор започна шоуто си с дебат за това как криптовалутите, „наред с всеки клас активи“, е обект на по-обширни макроикономически сили като усилията на Федералния резерв на САЩ да се справи с инфлацията и възможната рецесия.

„Криптосекторът не е имунизиран“, каза Уитимор, според когото „истинският бичи пазар“ по всяка вероятност няма да се върне, докато Фед не завърши цикъла на затягане на паричната политика. Но междувременно изглежда, че при криптовалутите вече има нов наратив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Е аз понаправих парички :) Лятото имам много излишък от енергия (слънце) и топля един голям басейн , копам етери и пак ми остава !!! До 13 на обяд съм фул макс на всичко вода , батерия , басейн, етери, колата също е заредена още до 9 сутринта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Не, от 10010011010010111011 нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Пак приказки от 1001 нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още