IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етериумът мина още един стрес тест преди очакваното сливане

Той е показал най-малко един проблем, но е минал като цяло безпроблемно, посочи в Twitter разработчикът Мариус ван дер Вийден

10:55 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Блокчейн мрежата етериум се приближава все повече до дългоочакваното си софтуерно подобрение, като премина ключов системен тест, съобщава Bloomberg.

По-рано в понеделник разработчиците на етериума са активирали т. нар. shadow fork на основната мрежа – умишлена промяна на протокола, за да се изпробва устойчивостта на софтуера. Тестът е показал най-малко един проблем, но е минал като цяло безпроблемно, посочи в Twitter разработчикът на етериум Мариус ван дер Вийден. По думите му той е бил „огромен успех“.

Тестът е поредната стъпка към т. нар. сливане – софтуерно подобрение, което ще промени начина, по който се нареждат трансакциите в етериума. Сега миньори нареждат трансакции, използвайки ферми за сървъри. След сливането обаче трансакциите ще се нареждат от притежатели на дялове чрез система, наречена доказателство за собственост (Proof of Stake). Очаква се промяната да намали консумацията на енергия от мрежата на етериума с цели 99%.

Промяната се следи отблизо, тъй като етериумът е може би най-важната блокчейн мрежа за търговски трансакции. Етерът, основната монета в мрежата, е втори по пазарна капитализация само след биткойна с 360 млрд. долара.

Тестовете, които разработчиците на етериума провеждат от месеци, целят да засекат евентуални проблеми преди официалната промяна по-късно през годината.

В понеделник цената на етера падна под 3000 долара на фона на по-широко понижение на цените на дигиталните активи. Във вторник цената успя да се възстанови до прага от 3000 долара, но продължава да намалява. Към 10 ч. българско време понижението е от над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още