IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SonicWall: Криптохакерските атаки срещу финансови фирми се увеличават

За полугодието увеличението е от над три пъти спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад на фирмата за киберсигурност

16:57 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Хакери все по-често нападат финансови фирми като банки и търговски къщи, като цел на атаките е да се използват компютрите на потърпевшите за добив на криптовалути. За това предупреждава фирмата за киберсигурност SonicWall.

Броят на този вид атаки срещу финансови компании се е увеличил повече от три пъти през полугодието спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад, публикуван във вторник. Общият брой на тези нападения като цяло е нараснал с 30% до 66,7 млн., става ясно.

При т. нар. cryptojacking атаки престъпниците използват зловреден софтуер, за да получат достъп до компютърни мрежи, след което използват тази изчислителна мощ за добив на криптовалути като биткойна – процес, който обикновено изисква инвестиция в скъпо оборудване и изразходва значителен обем електрическа енергия. Потърпевшите често не разбират, че са жертва на такава атака.

Финансовата индустрия е обект на пет пъти повече криптоатаки от търговията на дребно, втория по засегнатост сектор според данните на SonicWall. И докато повече финансови компании преместват приложенията си в базирани на облак системи, то хакерите разпространяват зловредния си софтуер в корпоративните сървъри и други устройства или „отвличат“ Wi-Fi мрежи за получаване на достъп.

Част от увеличението като цяло на криптоатаките се дължи на факта, че властите все повече успяват да се справят с т. нар. рансъмуеър атаки (при които се иска откуп), което кара киберпрестъпниците да променят методите си, се казва в доклада.

„За разлика от рансъмуеър атаките, които обявяват присъствието си и разчитат много на комуникация с жертвата, криптоатаките могат да са успешни, без жертвата да е наясно за тях“, се казва в доклада. „А за някои притеснени киберпрестъпници по-малкият риск си заслужава да бъде пожертвано потенциално по-голямото възнаграждение“, се посочва още.

SonicWall отбелязва, че има и някои окуражителни сигнали. През второто тримесечие броят на криптоатаките намалява с над 50% спрямо предходните три месеца до 21,6 млн. Тази тенденция обаче следва типичен сезонен модел, при който атаките намаляват през второто и третото тримесечие, но се увеличават през последните три месеца на годината, става ясно от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още