IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък сигнал за дъно на мечия пазар дава надежда за биткойна

Показателят на трудност на добиване на биткойни се е понижил за първи път от над година, показват данни на Glassnode

17:31 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Предсказването на дъно на мечия пазар е като да се опитате да хванете падащ нож. Но въпреки това трейдърите често се опитват да предвидят такова на базата на това как цените се държат спрямо ключови индикатори по време на предишни мечи серии. Предположението е, че историята ще се повтори, пише CoinDesk.

Един такъв рядък сигнал се появи, намеквайки, че поевтиняването на биткойна може би се забавя и сега е най-доброто време за прибавяне на експозиция към криптовалутата. Показателят на трудност на добиване на биткойни – индикатор, който обобщава краткосрочни и дългосрочни пълзящи средни на трудността на добив – се е понижил за първи път от над година, сигнализирайки капитулацията на миньорите. Предишните мечи пазари, включително този през 2014 г., завършиха със спад на графиката на показателя, показват данни на аналитичната компания Glassnode.

Графиката на показателя на трудност на добиване. Графика: Glassnode/CoinDesk

Капитулация на миньорите има, когато тези, отговарящи за добива на токени, спират дейност, което води до намаляване на т. нар. хашрейт (изчислителна мощ в системата) и трудност на решаваните задачи. Това на свой ред намалява натиска за продажба, позволявайки ценова стабилност и евентуално завръщане на нова бича серия. Миньорите също така често продават монети, добити за финансиране на оперативни разходи, което допълнително увеличава натиска върху пазара.

Графиката включва 9-, 14-, 25-, 40-, 60-, 90-, 128- и 200-дневна обикновена пълзяща средна на трудността на добив – мярка, която изчислява колко трудно е да се добие блок и да се верифицират трансакции в блокчейна.

Наскоро няколко миньора преустановиха дейност, за да могат да издържат финансово. Трудността на добиване на монети се коригира на всеки две седмици. Броят на участници в мрежата за добив и общата им изчислителна мощ определя дали трудността да се увеличи или намали.

И докато последното свиване на лентата на трудността предлага надежда за биковете, то положителните сигнали трябва да се четат заедно с макрофакторите, които сочат към малка вероятност за бързо възстановяване.

В сряда от Федералния резерв заявиха, че е необходимо по-нататъшно затягане на ликвидността, за да се постави под контрол инфлацията, опровергавайки вижданията на пазара, че централната банка ще забави увеличаването на лихвите през идните месеци и ще се върне към разхлабването догодина.

В допълнение графиката на трудност е изцяло базирана на потоците на миньорите, които сега представляват малка част от цялостния пазар и така може да се окажат по-малко надежден индикатор, отколкото преди 2020 г. Биткойнът до голяма степен еволюира в макроактив през последните две години в резултат на увеличеното институционално участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още