fallback

"Витоша ски" пак поставя под въпрос ски сезона на Витоша

Фирмата иска държавата да изключи от горския фонд и да промени предназначението на терените, които са се ползвали като писти, но нямат статут на такива

15:32 | 30.07.12 г. 11

„Витоша ски“ пак поставя под въпрос зимния сезон в ски зоната над София. Този път проблем не са лифтовете, а ски пистите.

Със статут на ски писта на Витоша е само „Витошко лале“. Останалите терени, които са се ползвали като писти, всъщност не са изключвани от горския фонд, предназначението им не е променяно и „Витоша ски“ не е плащала наем на държавата за тях.

Петър Петров, член на Съвета на директорите на дружеството, каза днес по време на пресконференция, организирана от дружеството, че държавата, като собственик на тези територии, следва да ги изключи от горския фонд, да направи съответните екооценки и да ги предложи на търг.

„Ние с удоволствие ще участваме и ще ги наемем“, коментира Петров, цитиран от БТА.

Петров изрази недоволство и от приетите промени в Закона за горите, които регламентират ремонта и подмяната на съществуващите лифтове. Според поправките съоръженията, които са строени преди 1987 г., са търпими строежи и могат да бъдат подменяни без терените под тях да се изключват от горския фонд, като се учредява право на строеж за 20 години.

Според „Витоша ски“ обаче срокът, за който действа правото на строеж, е твърде кратък. Освен това Петров подчерта, че фирмата е собственик на лифтовете и влековете на територията на планината и притежава правото на строеж, което по думите на ръководството на фирмата, е безсрочно.

В тази връзка още преди няколко дни „Витоша ски“ обяви, че ще сезира Европейската комисия заради промените в Закона за горите, които ограничават правото на фирмата да строи на Витоша.

Законовите поправки

Миналата седмица парламентът одобри промени в Закона за горите, които предвиждат старите лифтове в природните паркове да се ремонтират и подменят с нови, като се учредява право на строеж за 20 години.

„Витоша ски“ спря ски съоръженията над София в началото на ски сезона с мотива, че не може да работи законово заради изискването, заложено в предишния вариант на Закона за горите, учредяването на сервитут върху терените, където са разположени лифтовете, да става съобразно подробен устройствен план.

Фирмата обаче не е възлагала изготвянето на подробен устройствен план на съществуващите ски съоръжения, а директно предложи план за мащабно строителство и разширяване на ски зоната над София. Проектът беше върнат за преразглеждане от еко министъра Нона Караджова през 2011 г., тъй като се отговаряше на плана за управление на природния парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
fallback