IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Витоша ски" пак поставя под въпрос ски сезона на Витоша

Фирмата иска държавата да изключи от горския фонд и да промени предназначението на терените, които са се ползвали като писти, но нямат статут на такива

15:32 | 30.07.12 г. 11
"Витоша ски" пак поставя под въпрос ски сезона на Витоша

„Витоша ски“ пак поставя под въпрос зимния сезон в ски зоната над София. Този път проблем не са лифтовете, а ски пистите.

Със статут на ски писта на Витоша е само „Витошко лале“. Останалите терени, които са се ползвали като писти, всъщност не са изключвани от горския фонд, предназначението им не е променяно и „Витоша ски“ не е плащала наем на държавата за тях.

Петър Петров, член на Съвета на директорите на дружеството, каза днес по време на пресконференция, организирана от дружеството, че държавата, като собственик на тези територии, следва да ги изключи от горския фонд, да направи съответните екооценки и да ги предложи на търг.

„Ние с удоволствие ще участваме и ще ги наемем“, коментира Петров, цитиран от БТА.

Петров изрази недоволство и от приетите промени в Закона за горите, които регламентират ремонта и подмяната на съществуващите лифтове. Според поправките съоръженията, които са строени преди 1987 г., са търпими строежи и могат да бъдат подменяни без терените под тях да се изключват от горския фонд, като се учредява право на строеж за 20 години.

Според „Витоша ски“ обаче срокът, за който действа правото на строеж, е твърде кратък. Освен това Петров подчерта, че фирмата е собственик на лифтовете и влековете на територията на планината и притежава правото на строеж, което по думите на ръководството на фирмата, е безсрочно.

В тази връзка още преди няколко дни „Витоша ски“ обяви, че ще сезира Европейската комисия заради промените в Закона за горите, които ограничават правото на фирмата да строи на Витоша.

Законовите поправки

Миналата седмица парламентът одобри промени в Закона за горите, които предвиждат старите лифтове в природните паркове да се ремонтират и подменят с нови, като се учредява право на строеж за 20 години.

„Витоша ски“ спря ски съоръженията над София в началото на ски сезона с мотива, че не може да работи законово заради изискването, заложено в предишния вариант на Закона за горите, учредяването на сервитут върху терените, където са разположени лифтовете, да става съобразно подробен устройствен план.

Фирмата обаче не е възлагала изготвянето на подробен устройствен план на съществуващите ски съоръжения, а директно предложи план за мащабно строителство и разширяване на ски зоната над София. Проектът беше върнат за преразглеждане от еко министъра Нона Караджова през 2011 г., тъй като се отговаряше на плана за управление на природния парк.

Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Future
преди 11 години
Еколозите ги спряха, да! Проучи, прочети и се образовай защо няма никакво движение. Ти, ако държиш лифтове, които са на 60 години, би ли ги пуснал? И ще чакаш някой да се пребие ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Тодор_Иванов
преди 11 години
На метри от сцената на Беглика фест има местообитание на трипръст кълвач, който е във всички списъци за защитени птици. Събират над 3000 човека на една поляна без каквито и да е санитарни условия. Върха на наглестта е твърдението, че феста се организира за подкрепа на ГЛУХАРЯ. Единственното нещо от което се нуждае той е ТИШИНА и липса на безпокойство. Българско дружество за защита на птиците отговаря: Те са наши хора. Коалиция Да остане природа също официално подкрепя феста. Всичко това се прави с активното съдействие на чиновническото съсловие. Горските казват: Идват с подписани договори от София. За събирането на входните такси няма касови апарати, няма и проверка от данъчните. Правят се 3-4 "тоалетни" за 3000 човека, Няма реакция на РИОСВ и ХЕИ.Един от организаторите на феста казва: На тия хора трябва да им създадем емоции за да ги накараме след това да лягат по жълтите павета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Тодор_Иванов
преди 11 години
Смяна на предназначението на една територия означава чакане и плащане(легално и нелегално) пред поне 20 чиновнически бюра. Как чиновниците ще се оставят да им вземат хляба? Пускат се в действие "еко" организациите, зад гъба на които стоят хора като Тома Белев.Ярък пример за такава организация е Байкария. Финансирана от фонд за подкрепа на НПО и др. Подарени за ползване бунгала краи язовир Голям Беглик, които нямат разрешение за ползване и се намират на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ Чатъма. За набиране на средства им се разрешава провеждането на Беглика фест, който е свързан с много шум включително до ОСЕМ ЧАСА СУТРИНТА. На територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ Батлъбоаз, където се провежда феста. Има действащо гнездо на Черен щъркел на 800м. от сцената на феста. Заради щъркелите спряха строителството на магистралата, строителните машини вдигат шум, тяхната сцена с огромни говорители и денонощно ДУМ-ДУМ е безвредна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Витоша НЕ МОЖЕ да бъде модерен или модернизиран скикурорт! Черни връх няма 2 000 метра, а пистите са още по-ниско! Вземи малко и поразгледай модерните ски-курорти къде се намират, на каква височина, каква инфраструктура имат за туристите и пр.Витоша е един хълм, един парк за софиянци! Там има сняг не повече от 3 месеца в годината, и то при сериозна зима като миналата! За да се кара по Стената, трябва повече от метър сняг! Знаеш ли как се покриват там камъните, или Цеко ще ги подравни?Това е една бабуна, на която хората се качват да се поразходят и има място колкото дечицата на София да ходят на скиучилище и през седмицата някои с по-свободни професии да откраднат някой час, вместо да дишат смрадта в някой фитнес.Какъв ски-курорт, какви пет лева, бре мила! Ти в Алпите ходила ли си? То Банско не може да се сравнява, тя иска Витоша на Кицбюел да прави!Витоша се ползва целогодишно, това е като Борисовата градина - разберете го! На някого много му се иска да си настрои там кръчми и хоте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
polina
преди 11 години
цирка го започнаха еколозите..., сорри, псевдоеколозите, не виждам какъв е проблема Витоша да бъде модернизиран ски курорт, защо толкова роптаха и накрая пак недоволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Babbitt
преди 11 години
Пак втвърдиха тона! Отначало се бяха поддали на улицата, но сега явно са преценили, че могат да победят в съдебната зала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Добре казано!Правителството много, ама много се изложи! И си показа същността. Лошото е, че не се вижда каква алтернатива ще има на изборите.Евентуално еколозите, ако успеят нещо да се организират...Няма за кого да се гласува.Матреяло не може да излъчи качествени политици,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Krasivata, цяла България разбра, за какво иде реч, само ти не. Целта е определена групировка да се докопа до възможност да получи разрешително за строеж на бетонни сгради на Витоша. Лифтовете си вървят и достатъчно хора качват на планината. Това, което се случи се е случвало и преди, но не е правено толкова наглед нагло. На пролет народа ще удари своя шамар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
krasivata
преди 11 години
Еколозите са тези, които поставиха под въпрос ски сезона и изобщо ски спорта в България. Тях трябва да държим отговорни за това, което стана. Естествено, че хората ще искат да строят нови лифтове, а не да кърпят старите. Има ли нещо лошо в това да се направят по-големи, по-модерни лифтове, да не чакаме на дълги опашки, всичко да е както в големите западни курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
"Заради протестите в цялата страна обаче и силният обществен натиск президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона..."В случая, Бойко му нареди. Нека да бъдем обективни.Витоша ски предложили мащабен план за строеж. Нека да тръгнем от там и да не се занимаваме с лифтове, писти итн. Някой е отклонил пари и сега напира да ги изпере в строителството ... като през 90-те направиха мутрите. Сега нищо не се е променило, дори го правят пред очите на хората, но с цирк да изглежда по интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още