fallback

Тунелът на Кресненското дефиле - най-безопасният и евтин вариант за преминаване

Ако преразгледаме проекта за магистрала Струма, одобрен от европейските власти, ще връщаме парите за цялостното й строителство, предупреждава експерт

16:44 | 20.05.14 г. 15

До 400 млн. евро би струвало строителството на 15-км тунел в Кресненското дефиле, който е част от бъдещата магистрала Струма. Това изчисляват експертите от Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство, които на пресконференция опровергаха твърденията на браншовите организации в сферата на строителството и пътната безопасност, че съоръжението би било опасно, необосновано скъпо и трудно за реализация.

Срокът за реализация на тунелното съоръжение би бил 45 – 50, до 60 месеца в зависимост от организацията на строителството, както и избраният от възложителя способ на пробиване на тунела.

Отделно изкопните работи не биха били повече от 2,8-3 млн. куб. м маса, а не над 40 млн., колкото изчислиха браншовиците от сферата на пътното строителство.

Поддръжката на съоръжението също не би струвала годишно 50 млн. лева, както твърдяха браншовиците от пътното строителство. В Германия за поддръжката на подобен тунел, но по-къс, разходите през миналата година са достигнали 650 хил. евро, а за електрическо осветление, вентилация, вода и други подобни са похарчени 540 хил. евро, посочват от организацията за тунелно строителство.

От асоциацията опровергаха и твърденията, че в България липсват специалисти, които да могат да проектират и изпълнят подобно съоръжение. По думите на инж. арх. Валентин Трашлиев, председател на Управителния съвет на организацията, българските специалисти по тунелно строителство са втората най-многобройна група в Европа след норвежките и са изключително ценени и търсени за реализацията на проекти в чужбина. Българските тунелни специалисти имат опит и с изграждането на сложни хидротехнически съоръжения, които са съизмерими с проекта за дългия тунел на магистралата, подчерта той.

Освен това технологиите са изключително напреднали и големи тунелни сечения се изграждат за кратки срокове. Осъвременени са и нормите за проектиране на пътни тунели, като са хармонизирани с най-новите европейски изисквания.

Дълъг тунел или трасе от къси тунели и виадукти?

Браншовите организации от пътното строителство и пътната безопасност настояват, че късите тунели и късите виадукти биха били най-добрия вариант за участъка на магистрала Струма от Благоевград до Сандански.

Според асоциацията за геотехническо и тунелно строителство най-безопасният вариант за изграждането на трасето – от геоложка и сеизмологична гледна точка, обаче е тунелът. „Масовата практика в развитите държави напоследък е цялото движение по възможност да минава под земята“, коментира инж. Трашлиев, като допълни, че най-активни в това отношение са страните от Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
fallback