IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 25 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:52 | 25.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 25 март

В България

Наскоро правителството реши изненадващо да направи нова емисия външен дълг на стойност 3,1 млрд. евро. Според експерти, попитани от Investor.bg, това решение позволява по-лесното управление и обслужване на дълга заради ситуацията на пазарите в момента.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира днес редицата покупки на дялове на банкера Цветан Василев от неизвестния на никого доскоро инвестиционен фонд LIC33. Според него в тази ситуация има много интересни въпроси и отговори, но за да бъде финализирана сделката на символичната стойност от 1 евро, първо трябва да се произнесе и Европейската комисия.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков беше доста по-краен в своя коментар на сделката. Според него връзката между новия инвеститор и Цветан Василев е очевидна и не става дума за реална продажба, а за промяна на собствеността.

Бившият шеф на Агенцията по приватизация Тодор Николов коментира днес, че ще бъде трудно да се намери механизъм, с който да бъде блокирана сделката с LIC33, ако бъдат открити нарушения.

А докато всичко това се случва, българите продължават да спестяват. През февруари спестяванията отново са на рекордно ниво и са се увеличили с 226 млн. лева.

ДКЕВР обмисля да намали цените на топлофикационните услуги – парно и топла вода, а топлофикационните дружества не възразиха. Явно това ще стане реалност скоро, тъкмо за края на зимата.

По света

Рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга на Украйна до Ca – предфалитно равнище. Ситуацията пред страната остава тежка и перспективата за бъдещето също е негативна.

Европейската централна банка ограничи възможността на гръцки банки да изкупуват гръцки облигации. Причината за това са увеличилите се страхове от гръцки правителствен фалит, който би изложил системата на риск.

Вчерашната катастрофа на германския самолет на Germanwings поставя сериозни въпроси пред нискотарифните полети на Стария континент. Ще успее ли да се справи индустрията с предизвикателствата пред нея?

Китай изпитва проблем със забавянето на икономическия ръст напоследък. Затова Пекин реши отново да се обърне към свободния пазар и създава три нови зони за свободна търговия, които да повишат икономическата активност.

Австралия тръгна по стъпките на Франция, Англия, Германия и други западни страни, заявявайки, че е готова да се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Кредиторът бе създаден от Китай като конкурент на Световната банка.

Криптовалутата биткойн пък вече официално навлезе в американския индекс Nasdaq. Сериозно признание за технологията и за вярващите в нейните принципи.

Чудите се в коя страна хората плащат най-високи данъци? разберете от нашата Графика на деня!

На борсата

Българска фондова борса отбеляза дне сден на мудна търговия и нисък оборот, но все пак индексите излязоха на зелено.

Препоръчваме

Финландия пък прави стъпки към отхвърлянето на сегашния модел на образование по предмети и планира да премине на образование с феномени, което да отговори на най-често задавания въпрос: „Защо да уча това?“

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още