IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 14 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:03 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 14 май

В България

Европейската банка за възстановяване и развитие леко увеличи прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година. В актуалния доклад на банката за региона се посочва, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 1% през тази година.

UniCredit очаква слаб ръст на кредитирането и висок дял на лошите кредити у нас. Възстановяването на икономиките в ЦИЕ ще стимулира кредитирането и ще допринесе за намаляване на необслужваните заеми.

Около 150 млн. евро планира да инвестира медопреработвателната компания "Аурубис България" през следващите четири години. Сред планираните проекти са обновление на оборудването за допълнително опазване на околната среда, усъвършенстване на производствените процеси и др.

България е регионален лидер в Югоизточна Европа в областта на информационните технологии, коментира по време на посещението си в Южна Корея президентът Росен Плевнелиев и покани корейския бизнес да участва в „София Тех Парк“.

Страната ни и Румъния разработват общи туристически продукти в рамките на програмата за Трансгранично сътрудничество за новия програмен период. През миналата година Русе е бил посетен от 83 хил. туристи, от които 22 хил. са чужденци, а приходите от туризъм са над 6,3 млн. лева.

По света

Русия няма да участва в дългова операция по преструктуриране на украинския дълг, заяви пред журналисти в Тбилиси заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак. Той допълни, че Москва чака поредни плащания по украинския дърг през юни.

Газопроводите „Турски поток“, „Силата на Сибир“, както и „Алтай“ и газопроводът в Краснодарския край – Крим, вече са част от транспортната схема на Русия. Според последните разчети трасето на „Турски поток“ ще повтаря до голяма степен трасето на „Южен поток“ по дъното на Черно море.

Кредиторите настояват Гърция да свие публичните разходи с 3 млрд. евро, за да постигне бюджетен излишък в размер на 1,1-1,2% от БВП през тази година, с който да започне постепенно да изплаща дълговете си.

Според последни проучвания всички 500 семейни компании заедно имат приходи от 6,523 трлн. долара. В САЩ са базирани 101 от 500-те най-големи семейни фирми, следва Германия с 94 фирми.

General Motors заяви, че до 2018 г. ще вложи 1 млрд. долара, за да обнови и разшири 60-годишния си огромен технологичен център в Уорън, щата Мичиган, северно от Детройт, отваряйки 2600 работни места.

На борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,1% в днешната седма поредна негативна сесия до ниво от 484,15 пункта при оборот от само 82 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 3,2%, а от началото на годината е загубил 7,3%.

Препоръчваме

На издателския пазар започват да се появяват нетрадиционни играчи, а Amazon също може скоро да дойде и в България. 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още