IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 21 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:08 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 21 юли

В България

Поредната совалка на премиера Бойко Борисов в парламента за промените в Конституцията не се увенча с успех, защото реформаторите категорично отказват да се съгласят с предложението на ДПС – настоящите промени да се оттеглят и да се внесе нов проект от 180 депутати, съдържащ само тезите, по които има съгласие.

Вече няма съмнение, че за успешното осъществяване на съдебната реформа са нужни промени в Конституцията, коментира междувременно президентът Росен Плевнелиев. Той призовава партиите да запазят конструктивния подход в търсене на решения за подобряването на работата на съдебната власт.

Заплатата на управителя на БНБ не трябва да бъде по-висока от тази на председателя на Народното събрание, предвижда законопроект, внесен от независимия депутат Велизар Енчев. Трудовото възнаграждение на служителите на централната банка ще се определя от Управителния съвет, е записано още в промяната.

Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара. През второто тримесечие се отчита силен ръст на сделките с недвижимости и още по-голямо увеличение на изтеглените ипотеки, които свидетелстват за трайния ръст на пазара на жилища, сочат данните на Агенцията по вписванията.

Самоосигуряващите се вече могат да подават декларацията при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани, онлайн, съобщиха от НАП. Това обаче ще става с персоналния идентификационен код на НАП, който се издава безплатно във всеки офис на агенцията.

По света

Все още не прибирайте пресите за печатане на пари, пише Bloomberg. Излизането на Гърция от еврозоната може да се върне на дневен ред следващата година. Все още се смята, че средиземноморската страна ще бъде принудена да излезе от валутния съюз до края на 2016 г.

Междувременно ЕЦБ приветства проектозакона на Гърция, с който правилата за разрешаване на проблеми на банките се привеждат в съответствие с правото на Европейския съюз. Централният орган все пак предупреждава, че някои от правилата може да накърнят независимостта на местния паричен орган.

Новият министър на енергетиката Панос Скурлетис потвърди, че Гърция все още не се е отказала от реализацията на „Турски поток“. „Ние подкрепяме плана за изграждането на гръцко-руски газопровод на наша територия. Това ще даде нови възможности за нас и трябва да бъде използвано“, коментира той.

Купувайте европейски акции и намалявайте експозициите си към американски акции, препоръчват пък от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs на фона на напредъка, който Гърция постига в преговорите със своите кредитори.

Новата банка за развитие, основана от страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), започна днес дейността си в Шанхай. Банката ще предоставя средства на развиващи се страни за подпомагане на инфраструктурни проекти.

На борсата

Хидравлични елементи и системи АД, гр. Ямбол отчита 50,5% спад на брутната печалба до 232 хил. лв. за юни 2015 г., съобщи дружеството чрез Infostock.bg. Печалбата преди данъци за полугодието е 3,176  млн. лв., или повишение с 3,9% на годишна база.

Препоръчваме

Филмовата индустрия скоро може да се изправи пред същия вид проблем, с който се сблъска музикалната индустрия заради пиратството в началото на хилядолетието. Коя е причината за безпокойство сред филмовите гиганти, четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още