IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 22 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:31 | 22.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 22 юли

В България

България продължава да е сред страните с най-ниско съотношение на държавния дълг към БВП. На годишна база обаче съотношението в България нараства най-силно в Европейския съюз. Държавният дълг на страната се е увеличил до 24,521 млрд. евро за тази година.

Народните представители разгледаха на второ четене поредните промени в Закона за енергетиката. Най-важната промяна, която вече е одобрена, е свързана със създаването на Фонд „Спасение на електроенергийната система“, който цели намаляването на тарифния дефицит в Националната електрическа компания. Задава се нов бум на ВЕИ централи – този път на биомаса, предупреди депутатът от РБ Мартин Димитров

Правителството одобри новия Закон за счетоводството (ЗСч) и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме. Новият ЗСч цели намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и създаване на ясни правила и процедури по отношение на счетоводната отчетност на предприятията, аргументират се вносителите.

Минималната работна заплата да се определя на базата на средната заплата за страната от последното тримесечие, линията на бедност и инфлацията. Това предлагат от работната група, която беше създадена преди около месец от трудовото министерство, за да създаде ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

По света

Преговорите по третата спасителна заемна програма за Гърция започнаха днес, съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси по време на пресконференция в Брюксел. Той изрази надежда, че тази вечер парламентът в Атина ще одобри оставащите законодателни текстове, договорени на последната среща на лидерите от еврозоната.

За да прокара следващите реформи през парламента в Атина обаче, гръцкият премиер отложи спорната инициатива за по-високо облагане на фермерите. Също така други части от пенсионната реформа бяха отложени за по-добри времена.

Когато в Украйна бъде зададен въпросът как върви процесът на "деолигархизация", поддръжниците на правителството, западните дипломати и опозиционните дейци имат склонността да отговарят по един и същи начин: с искрен смях. Изводът? Украйна още е роб на елита.

На фона на все още високото напрежение между Русия и Запада заради конфликта в Украйна бившият съветски държавен глава Михаил Горбачов призова Москва и Берлин да изградят отново двустранното доверие. Експрезидентът коментира, че е бил особено загрижен за влошаващите се отношения на родината си със Запада.

Потребителското звено на Citi ще трябва да заплати 700 млн. долара на кредитополучателите си поради незаконни практики с кредитни карти, заяви американското Бюрото за финансова защита на потребителите. Освен това Citi ще заплати и санкции от по 35 млн. долара на Бюрото за финансова защита и Службата за валутен контрол на САЩ.

На борсата

Загуба от 1,022 млн. лв. отчита Слънчев бряг АД през първото полугодие на 2015 г. Това става ясно от финансовия отчет на компанията, публикуван на сайта на Българска фондова борса-София. Реализираната загуба нараства 6,15 пъти в сравнение с отрицателния финансов резултат, отчетен към края на юни 2014 г.

Препоръчваме

Любовта към шоколада е в цял свят, а със сигурност има много фенове на сладкото удоволствие и в България. Кои обаче са страните, които харчат най-много за шоколад и кой вид е най-любимият в различните държави?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още