IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община стартира кампания за финансова грамотност в училищата

Учениците ще се учат как да управляват парите си и по какъв начин да си правят седмичния бюджет

17:11 | 10.05.16 г.
<p>
	Сашо Чакалски (вляво) и Дончо Барбалов (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Общинска банка</em></p>

Сашо Чакалски (вляво) и Дончо Барбалов (вдясно). Снимка: Общинска банка

Кампания за финансова грамотност в училищата в София започна с близо 100 възпитаници на 139 ОУ „Захарий Круша“ в кв. Лозенец, които научиха основни правила за управлението на парите, съобщиха от Общинска банка. 

Лектори на първия открит урок днес бяха Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столична община, и Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

Под формата на забавни игри и интерактивни презентации учениците и лекторите дискутираха различни въпроси, някои от които бяха откъде идват парите, как се прави седмичен бюджет, как да планират разходите си и какво още могат да научат младите, за да повишат финансовата си грамотност.

„Столична община винаги е считала, че най-важният капитал на града са хората – гражданите и техните деца, и винаги се стараем да предоставим възможно най-доброто за тях. Затова ние предприехме тази инициатива, с която да допринесем за мотивирането на децата да добият ключови компетенции.

Никога не е прекалено рано да поставим добро начало, като провокираме интереса им към финансовата грамотност, защото това влияе на  бъдещето им. Затова вярвам, че с тази инициатива ги мотивираме да са по-информирани,  като по този начин ще допринесем за тяхното развитие и успешна реализация“, коментира Барбалов. 

„В днешно време финансовата компетентност е важно умение за всички ни и считаме, че с тази кампания по достъпен начин можем да информираме ученици и младежи как да успяват да управляват личните си средства, да планират разходите си и да спестяват“, коментира Сашо Чакалски.

Практическо-образователната инициатива ще се провежда през цялата 2016 година в редица столични училища. Целта е да се информират и насърчават младите да добият базисна финансова култура и познания. 

В рамките на кампанията се организира и национален конкурс за ученическо есе на тема “Управлявам финансите си“. Целта му също е да провокира учениците да научат повече за финансовата грамотност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още