IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР уважи искането на бизнеса за промяна при формирането на цената на газа

Допълнителните разходи за доставка на природен газ ще се поемат от потребителя, който ги причини

10:20 | 23.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Минисетрство на енергетиката</em></p>

Снимка: Минисетрство на енергетиката

Промяна в методиката за определяне на цената на природния газ, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Изменението е заложено в Наредба №2 за регулиране на цените на природния газ.

С промяната при допълнителни разходи на обществения доставчик, свързани със заявени количества газ извън договора, те ще бъдат заплащани от клиентите, които предизвикват тези разходи.

До момента разходите, произтичащи от извънредни доставки на газ влизат в общата цена на доставчика „Булгаргаз“ и съответно се покриват от всички потребители. Срещу това положение се обявиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо.

Опасенията на бизнеса бяха свързани с информация, че един от големите консуматори - „Овергаз“, не е направил заявка за доставка на газ през 2017 година. В края на миналата година дружеството се обърна към обществения доставчик, след като основният доставчик - „Газпром Експорт“, изненадващо прекъсна доставките на газ.

През 2016 година дружеството получаваше газ от „Булгаргаз“ за своите клиенти.

На този етап от „Овергаз“ не са съобщили откъде ще купуват природен газ през 2017 година. Опасенията на БФИЕК бяха, че дружеството ще дава извънредни заявки на „Булгаргаз“ и това ще се отрази върху цената на суровината за всички потребители в страната.

От КЕВР признаха, че бизнесът има основание в своите искания за промяна в методиката на цените. „Не е редно поради закъснение на заявител за доставка на природен газ от обществения доставчик да се стига до промяна в цената на всички крайни потребители“, сподели пред журналисти председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

В доклада на работната група на регулатора във връзка с готвените промени е посочено, че капацитетът на  „Булгаргаз“ вече е резервиран въз основа на договорите за доставка, сключени до края на август. Заявяването на допълнителни количества ще бъде свързано и с допълнителни разходи, признават от дружеството. Потреблението на „Овергаз“ е около 350-400 млн. куб. метра газ годишно.

Промените в методиката вече е предложена за обществено обсъждане. Тя ще бъде дискутирана по време на открито заседание в КЕВР на 1 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още