fallback

Към киберсигурността се обръщат все повече потребители

Всеки ден излизат над 35 хиляди различни зловредни кодове на пазара, съобщи Албена Спасова от Международната академия за киберизследвания

16:25 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кръгът на потенциалните потребители, които биха използвали професионално решение за защита от кибератаки, все повече се разширява. Тенденцията, която наблюдаваме, е че целта вече не са само големите компании. 

Това коментира Албена Спасова от Международната академия за киберизследвания в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея целта на тези, които организират кибератаките, не е във финансовите облаги, защото събраната сума е много малка.

„Опасен е вирусът Petya или NoPetya, въпреки че не криптира файловете, но все пак потребителите нямат достъп до тях“, напомни Спасова и обърна внимание, че малките и средните предприятия все повече осъзнават нуждата от прибягването до подобни услуги и се обръщат към професионалисти. 

“Всеки ден излизат над 35 хиляди различни зловредни кодове на пазара. Една голяма част от тях се използват за заразяване на различни устройства. 70% от арсенала на хакерите е социалният инженеринг”, отбеляза Спасова.

Тя предупреди, че всеки „задължително трябва да прави backup на информацията си (архив), за да може след това да я възстанови, като избира между външен носител или чрез облачна услуга“.

„Задължително трябва да се обновяват и операционните системи“, препоръча тя.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback