IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спас Иванов: Далеч сме от общ механизъм срещу кибератаки

България има огрмна нужда от кадри в областта на информационната сигурност, смята експерт

11:09 | 16.05.17 г.
<p>
	Спас Иванов. <em>Кадър: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Спас Иванов. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Още сме много далеч от глобален отговор, от общ механизъм, който да ни защити от кибератаки, смята експертът по киберсигурност Спас Иванов. Пред Bloomberg TV Bulgaria той беше категоричен, че бизнесът в България, а и в ЕС, има "плашеща нужда" от кадри, които отговарят за сигурността в областта на информационните технологии.

За глобален отговор срещу киберпрестъпленията призова преди ден Европейската комисия. 

Експертът посочи за пример работата на Австралия в областта на киберсигурността, където се правят периодични обучения и подготовка на служителите си. В Европа подобни обучения са епизодични.

Най-мащабната кибератака, която започна в петък с вируса WannaCry, е тръгнала от американските специални служби, които са разработили инструменти за кибервойна, коментира експертът. Периодично през годините обаче има изтичане на подобни инструменти, а разработващите операционни системи не знаят за тези слабости, допълни още той.

Спас Иванов обясни още, че компютърните вируси са създадени за разпространение в рамките на няколко часа и след това те се прихващат от конвенционалните мерки. При последната атака обаче конвенционалните методи не работят.

Какво коментира още експертът за стратегията за киберсигурност на България можете да видите във видеото:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още