IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Манев и неговото чудотворно приложение за чужди езици

Как една идея се превръща в работещ проект, разказва създателят на приложението за учене на чуждоезикови думи Worddio

12:58 | 31.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

- Какви бяха най-големите трудности около реализацията на проекта?

- За мен лично най-голямата трудност беше съчетаването на проекта с работата, която работя, и със семейните отговорности. По време на реализацията на проекта семейството ми мина през тежко изпитание, с лоша болест и двугодишно лечение на едното ни дете, но, слава Богу, всичко мина добре. Отново искам да благодаря на съпругата ми за разбирането и подкрепата. Всичко това, което ни се случи, още повече заздрави семейството ни и промени доста от ценностите, които изповядвахме. Вече гледаме по друг начин на живота и се наслаждаваме на всеки миг заедно. Тези промени в разбиранията ни се отразиха много и на бъдещите решения относно проекта.

- Само парите ли са проблем или намирането на подходящи хора, с които да се реализира дадена идея?

- Ако трябва да степенувам по важност следните три компонента – идея, пари и екип, то в този ред се подреждат само относно как се случват във времето, но по важност е точно обратното, на първо място е екипът, после са парите и чак тогава е идеята.

- Има ли аналог това приложение и разполагате ли с някакво проучване колко хора биха се възползвали от него?

- Аз все още не съм открил аналог на Worddio спрямо предимствата, които предлага, а именно - да учиш, докато правиш нещо друго. Тествал съм стотици приложения - и платени, и безплатни.

Това е на ниво приложение, а като погледнем за аналог на ниво проект, това, което предлагаме като услуга, не се предлага никъде по света, защото проектът е развит в две насоки - мобилно приложение, насочено към хора, които искат да обогатят своя езиков запас, и платформа, насочена към езиковите училища и преподаватели.

Мобилното приложение предлага над 7 хил. думи и фрази, записани на 34 езика от оригинални носители на речта, подредени в групи по нива и теми. С този обем от езици и думи Worddio покрива над 90% от населението и езиците, които се говорят масово по света.

На платформата пък за езиковите училища преподавателите имат достъп до всички думи и могат да ги подредят в групи спрямо материалите, по които преподават - урок по урок. След като подредят думите, тази подредба може лесно да се прехвърли в приложението и така техните ученици да имат подредени думите си според уроците, по които учат. Платформата за учители, съчетана с приложението, се превръща в мощен инструмент за езиковите училища, с който да помогнат на учениците си за по-лесно заучаване на новите думи.

Тук може би е моментът да спомена, че промените в разбиранията ни за живота, на мен и на съпругата ми, повлияха и на решението ми да отворим платформата за ползване от училищата и техните ученици напълно безплатно. Без значение дали училището е държавно, или е частна езикова школа, без значение от коя точка на света, всички ще могат да ползват платформата безплатно.

- Какъв бизнес модел използвате? От какво печелите всъщност?

- Проектът видя „бял свят“ преди два месеца и все още има неща, които подобряваме, но вече е на база обратната връзка от реалните клиенти.

Приложението е безплатно, но като се свали, дава достъп само до около 200 думи и около 50 фрази, за да може потребителят да тества модела на учене с приложението. Ако му харесва методът и го припознае като свой, може да закупи всичките около 7000 думи и фрази, като се плаща еднократно, без абонамент и получава и всички последващи ъпдейти на базата от думи за езика, който е закупил. Също така, преди да закупи език, потребителят има възможност да види и всички думи и да знае точно кои думи ще получи, след като заплати – все още не съм срещал приложение, което да го предлага - сред стотиците приложения, които съм тествал.

Бизнес моделът в началото беше да печелим от приложението и от платформата, но както вече казах, целите ми в живота се промениха. Радвам се на проекта и на това, че правя нещо адски полезно. Нямам съдружници, които да искат да печелим максимално и решенията ми са подвластни само на личните ми разбирания за справедливо, добро и честно. Мечтата ми е след време, когато някой като мен попита преподавателя си как да си учи новите думи и той да му каже – „имаме едно много яко приложение, с което ще можеш да учиш думите си урок по урок и с правилното произношение. Свали си приложението безплатно и ето ти и думите, подготвени от нашето училище за твоя курс“.

И така всъщност всеки ученик, на който училището му се е регистрирало в платформата и е подредило думите спрямо материалите, по които преподават, ще може да си свали приложението безплатно и да свали подредбата от думи на неговото училище също безплатно. И това ще е така за всички хора, които посещават някакви езикови курсове и школите им ползват платформата.

- Какви са очакванията ви за 2018 г.?

- Целя се до края на 2018 г. да влезем в ТОП 10 на приложенията в сектор Образование - и в Google play и в AppStore.
Другата ми цел е да развием партньорствата с езиковите школи и училища, за да могат максимално повече хора, учещи чужди езици, да се възползват от наистина полезен и удобен инструмент за учене на новите думи по лесен и безплатен начин.

- Какво ще посъветвате хората, които се чудят дали да започнат свой бизнес в България?

- Ще споделя моето виждане за бизнес, така както аз го разбирам. Собственият бизнес не е средство за забогатяване и целта не трябва да е тази. Правѝ нещо, което харесваш и наистина вярваш в него, правѝ го така, че ти, като най-взискателния клиент на този бизнес, да останеш доволен. Наслаждавай се на това, което правиш, заради начина, по който го правиш, а не заради резултатите. Радвай хората с това, което правиш, и това ще те направи истински щастлив.

Следвайки тези свои виждания, аз съм щастлив от това, че правя бизнес в България и за секунда не съм се колебал дали трябва да го правя, или не. Покрай този проект се запознах с много млади предприемачи с подобен дух и истински се радвам, че това се случва тук в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 43 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Браво! Страхотно интервю! Стискаме палци на г-н Манев да продължава все така! Успех от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още